Foto: Glas Zaječara

Medicinski otpad nađen na autobuskom stajalištu pored Zdravstvenog centra u Zaječaru u jednoj od kanti, konačno je danas uklonjen. 

Foto: Glas Zaječara

Više desetina epruveta sa uzorcima krvi koje je pronašla ekipa portala Glas Zaječara u sredu 10. jula u večernjim satima, konačno su uklonjene, u subotu 13. jula.

Podsećamo, Komunalna policija u Zaječaru reagovala je po pozivu naše redakcije i obezbedila mesto gde je pronađen opasan medicinski otpad u sredu 10. jula, ali sutradan medicinski otpad još uvek se nalazio u kanti za smeće, i nije bio uklonjen.

Poslali smo upit PU Zaječar dokle se stiglo u istrazi i ko je nepropisno ostavio opasan medicinski otpad, PU Zaječar je odgovorila kratko:

„Komunalna policija prijavila je Policijskoj upravi u Zaječaru da je postupala u vezi sa pronalaskom i obezbeđenjem ovog otpada.

Policija je obavestila nadležno tužilaštvo i nadležnu inspekciju“.

Direktor Zdravstvenog centra Zaječar, Dr Miroslav Stojanović, tim povodom za portal „Glas Zaječara“ dao je sledeću izjavu:

„Pronađene epruvete nisu iz Zdravstvenog centra u Zaječaru. Naše epruvete imaju bar kodove, a na ovim epruvetama je rukom pisano.“

Medicinski otpad nije uklonjen ni juče 12. jula.

Odlaganje medicinskog otpada regulisano je Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom. Prema ovom pravilniku  materijal koji sadrži ljudsku krv i telesne tečnosti spada u opasan medicinski otpad. Otpad zagađen krvlju i telesnim tečnostima tretira se insineracijom u postrojenjima namenjenim za termički tretman komunalnog otpada ili se kontrolisano odlaže na deponiju u skladu sa posebnim propisima.

Napominjemo, naša redakcija je uočila je da su na putu ka Knjaževcu postavljene kamere za video nadzor, koje bi mogle olakšati pronalazak lica, koje je opasan medicinski otpad stavio u kantu za smeće, pored Zdravstvenog centra u Zaječaru.

Foto: Glas Zaječara