Maska jeftinija, foto: Glas Zaječara
Reklame

Maski u zaječarskim apotekama, prodavnicama i drogerijama, za razliku od pre desetak dana ima u dovoljnim količinama. Modeli maski su uglavnom isti, što se ne može reći  i za cene. Najjeftinije maske u Zaječaru koštaju 50 dinara. Upotrebljene maske i rukavice u Zaječaru se ne odlažu pravilno!

 

Maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju i dalje su najtraženiji proizvodi u Zaječaru, pa su tako i danas Zaječarci stajali u redovima kako bi pribavili ove proizvode. Pre deseta dana maski u Zaječaru nije bilo, pa su oni veštiji bili prinuđeni da maske šiju za sebe, ali i za svoje sugrađane koje je pandemija zatekla nespremne.

Najjeftinije maske, pamučne, predviđene za višekratnu upotrebu, pronašli smo po ceni od 50 dinara u prodavnici „Fabri 2000“, u centru grada. Broj artikala pojedinačni potrošač može kupiti u ovom lokalu ograničen je na deset, a potražnja je, kažu velika, ali za sada ima dovoljno ovog artikla na lageru.

„Maske su pamučne, imamo dovoljno na stanju, a kako bi podstaki kupce na odgovorno ponašanje, prema svima, ograničili smo broj artikala koje jedan kupac može da kupi.“ – rekao je za „Glas Zaječara“ Mile Ilić vlasnik prodavnice „Fabri 2000“

Modeli su manje više slični, ali ono što nam nije promaklo jeste činjenica da se potpuno identične maske prodaju po potpuno različitim apotekama koje se nalaze svega par desetina metara jedne od drugih o čemu svedoče i fiskalni računi.

Maske iste, cene različite, foto: Glas Zaječara

Cena maske za jednokratnu upotrebu u apoteci „Lek“ iznosi 103,68 dinara, dok se svega par metara dalje ista maska može kupiti po ceni od 87 dinara.

Maska jeftinija, foto: Glas Zaječara

Upotrebljene maske i rukavice, saznajemo, u Zaječaru se ne odlažu pravilno. Naime, upotrebljene rukavice i maske predstavljaju potencijalno kontaminirani otpad.

U tom smislu, pravilno je, nakon što ih skinete pridržavajući se saveta o pravilnom skidanju maski i rukavica, upakovati ih u zaštitnu najlonsku kesu, koja se potom odlaže u još jedu kesu i konačno odlaže u kontejner koji je predviđen za odlaganje samo ovog tipa otpada. Na dalje se ovaj otpad tretira u skladu sa pozitivnim pravnim propisima od strane za to ovlašćenih preduzeća.

U Zaječaru, ali i drugim gradovima u susedstvu specijalnih kontejnera za odlaganje ovog otpada nema, a naši sugrađani, što se iz priloženih fotografija koje su pre nekoliko dana zabeležene u centru grada vidi, nisu baš savesni kada je u pitanju odlaganje ovog potencijalno opasnog otpada.

Iz Javnog komunalno stambenog preduzeća „Zaječar“ kažu da nemaju dozvolu za rukovanje opasnim i medicinskim otpadom, pa tako nemaju na raspolaganju ni kontejnere predviđene za odlaganje ovakvog otpada.

Zvonko Veličković, foto: Glas Zaječara

„Mi nemamo dozvolu za rukovanjem opasnim otpadom, pa tako i ne dolazimo u dodir sa njim“ – istakao je Zvonko Veličković, V.D. direktora JKSP „Zaječar“ za Glas Zaječara.

Kada i da li će u Zaječaru biti postavljeni specijalni kontejneri za namensko odlaganje ovog otpada i kako će isti biti odlagan – pitanje je na koje do zaključenja ovog teksta nismo uspeli da pronađemo odgovor, ali nad kojim nadležni svakako trebaju a se zamisle.