Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović uporedio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nekadašnjim britanskim političarem Vinstom Čerčilom, a zatim ušao u polemiku sa predsednikom Nove stanke i nekadašnjim premijerom Zoranom Živkovićem, kada je govorio o sadašnjoj vanrednoj situaciji i akciji Sablja.

„Vučić je postupio onako kako je za vreme Drugog svetskog rata učinio veliki engleski premijer Čerčil koji svoga sina nije sakrio od služenja britanske vojske nego ga je poslao u rat. Randols Čerčil je bio i šef britanske vojne misije kod partizana“, rekao je Martinović tokom skupštinske rasprave, malo pre nego što je prekinuta zbog isteka radnog vremena.

Martinović je rekao da Vučić nije smestio svog sina Danila u neku specijalnu bolnicu jer se „kao volonter“ zarazio od koronavirusa, već je bio na Beogradskom sajmu kao i drugi građani i tako svojim primerom pokazao da se za dobrobit građana Srbije bori „srcem i dušom“.

On je negirao da je sadašnje vanredno stanje uvedeno porotivustavno i naveo da je vanredno stanje u „Sablji“, 2003, doneto u stilu „obznane iz 1920. godine, kako rade diktatorski i poludiktatorski režimi“.

Nazvavši ga ironično ‘bezgrešnim’, obratio se Živkoviću kako bi mu rekao šta je kupljeno od medicinske opreme, a onda, nakon što je par trenutaka zastao, rekao – „jeste, ja sam magarac, a vi ste bezgrešan – super“ i nastavio sa prvobitnim govorom.

Živković je, replicirajući Martinoviću, rekao da je ponosan na dešavanja iz Sablje i „obećava poštovanom kolegi i ostalima, kao i građanima Srbije, da se sprema nova verzija, abdejtovana Sablja 2“.

„Tada su uvedene mere koje su bila apsolutno potrebne i sa evidentim rezultatima. Kolega je sam za sebe pre izvesnog vremena rekao da je magarac i ja nisam hteo da ga vređam samo sam ga citirao“, rekao je Živković.

Izvor: n1