Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je veoma zadovoljan odzivom privrednika na projekat „Moja prva plata”, jer je do sada ponuđeno 13.500 radnih mesta, na 8.500 pozicija.

Mali je naveo da 1. oktobra počinje prijava mladih za pozicije koje su kompanije prijavile za program „Moja prva plata”, a šansu da se zaposle dobiće 10.000 kandidata.

„Ovaj program je usmeren ka mladima, da onima koji su završili srednju školu i fakultet, a nemaju posao, država pomogne tako što će devet meseci pokrivati deo plate. Isplaćivaće se 20.000 za one sa završenom srednjom školom i 24.000 dinara za one koji su završili fakultete, a ostatak plate obezbediće poslodavac”, naveo je Mali, koji je sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom obišao kompaniju Visaris u Zemunu.

Govoreći o značaju projekta, Mali je istakao da veruje da će nakon perioda od devet meseci, koliko traje program, mladi ili ostati kod istog poslodavca ili će sa tim iskustvom lakše pronaći novi posao.

On je naveo da se projektom „Moja prva plata” poslodavci podstiču da održe zaposlenost, a pruža im se i pomoć prilikom otvaranja novih radnih mesta.

Čadež je rekao da je projekat „Moja prva plata” plod dugog promišljanja kako na pravi način pomoći da se uposle mladi i da steknu prvo radno iskustvo.

„Najviše je pozicija za mlade koji su završili srednju školu, oko 70 odsto. Pozicije za mlade sa završenim fakultetom su u najvećem delu za inženjere, arhitekte, lekare i stomatologe. Širok je spektar ponuđenih pozicija”, kazao je Čadež.

Direktor kompanije Visaris Marko Petrović je istakao da učešće u programu „Moja prva plata” njima, pre svega, pomaže da zaposle ljude, čak i u većem obimu od planiranog, navodi se u saopštenju Minstarstva finansija.

Izvor: Danas