Reklame

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će sutra biti uplaćeno po 10.000 dinara na ime jednokratne novčane podrške za zaposlene u zdravstvu, i da je za te svrhe iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra, saopštilo je danas to Ministarstvo.

„Zdravstveni radnici koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta dobiće jednokratnu pomoć“, rekao je Mali.

Dodao je da „samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima u ostalim službama oko 130.000.

Novac će, prema njegovim rečima, dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, „jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna, od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla“ .

On je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu, kao i da tu nije bilo dileme, jer su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

Mali je zahvalio medicinarima, naročito doktorima i medicinskim sestrama, na požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

„Mi nikada nismo imali do sada ovakvu zdravstvenu krizu. Vi ste za nas heroji našeg doba. Država će učiniti sve da uslovi u kojima radite budu što bolji i dostojni rada u 21. veku“, rekao je Mali.

Podsetio je da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 procenata, što je u uslovima krize, „gotovo nezamislivo“.

„Prošle godine u novembru smo povećali plate medicinskih sestara za 15 odsto, a lekarima za 10 procenata. Zatim su aprilu ove godine dobili povećanje od deset procenata i sada će od 1. januara dobiti povećanje za još pet procenata“, kazao je Mali.

Dodao je da je svestan i činjenice da su bitni ne samo materijalni status već i opšti uslovi rada u bolnicama.

Napomenuo je da su ove godine ogromna sredstva izdvojena iz budžeta kako bi zdravstveni sistem funkcionisao, a da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen data mogućnost da se još jače nastavi borba protiv koronavirusa.

„Izdvojili smo devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice, u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici. Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i mi se nadamo da će taj novi kapacitet od 1.000 ležajeva rasteretiti druge bolnice“, rekao je Mali.

On je izrazio i očekivanje da će uskoro stići i vakcina protiv koronavirusa i da će je medju prvima primiti medicinski radnici, jer oni treba da budu prvi zaštićeni

„Ulažemo vanljudske napore da nabavimo vakcinu što pre. Mnogo toga ne zavisi od nas već od toga kada će vakcina biti registrovana i proizvedena u dovoljnim količinama da bude distribuirana“ , naveo je Mali i dodao da se pregovora sa više proizvodjača.

Prema njegovim rečima, država ne može da dobije ovu bitku sama i važno je da dodje do svesti svakog gradjanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavisi mnogo toga i zdravlje njegovih najmilijih, ali i stanje zdravstva i ekonomije, u celini.

Mali je rekao i da je budžet Srbije stabilan i da ima snage da izdrži ovu krizu i da će Srbija imati najmanji privredni pad u Evropi i on će biti oko jedan osto.

Izvor: Beta