Reklame

Ministar finansija Siniša Mali je novinarima u Vašingtonu rekao da je „pritisak na srpsku delegaciju ogroman“ i da je na stolu „papir“ s predlogom da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

„Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva medjusobno priznanje. Od dvadesetak prisutnih ljudi, ne samo Albanaca, na svaku reč naše delegacije reaguju veoma agresivno, protiv nas“ rekao je ministar.

Kako prenose novinari iz Vašingtona, Mali je dodao da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji predvodi delegaciju, „boriti do kraja, jer predaja nije opcija“.

„Mi smo došli sa idejom da razgovaramo da podignemo ekonomiju celog regiona, da investiramo 3-4 miliona evra u insfrastrukturu, poljoprivredu, mala i srednja preduzeća, a onda dobijemo tačku koja se odnosi na medjusobno priznanje“, rekao je Mali i dodao da su „neke stvari jednostavno neprihvatljive“.

Mediji su ranije nezvanično preneli da je na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući, Vučiću uručen „papir“ po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.
Portal Nova.rs objavio je da je specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Ričard Grenel demantovao navode pojedinih medija, ali i ministra finansija Sinišu Malog, da je predsedniku Srbije uručen papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo. Grenel je na Tviteru napisao da „nije istina“ da je Vučiću ponudjeno da prizna Kosovo.

Prethodno su mediji objavili da je „sve pripremljeno unapred“.

Tu informaciju je danas popodne potvrdio ministar finansija Siniša Mali koji je rekao da je na stolu u Beloj kući papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, i da se na predsednika „Vučića vrši ogroman pritisak“.

Izvor: Beta