Ministar finansija Siniša Mali danas je istakao da je Srbija pokazala da je pouzdana zemlja koja ispunjava obećanja, da je stabilna i atraktivna za ulaganje.

„Mi smo se pokazali kao stabilan partner, što je za strane direktne investicije veoma važno. Pogledajte samo prvi kvartal, imali smo 821 milion evra stranih direktnih investicija, što je više nego u prvom kvartalu prošle godine, kada smo ostvarili rekord, a uspeh je ostvaren bez obzira na najveću ekonomsku krizu ikada“, rekao je Mali gostujući na TV Pink, a prenosi pres služba ministarstva.

Ministar je naveo da je pokazano da poverenje u državu postoji, što za građane Srbije, kako objašnjava, znači da će biti više fabrika, više zaposlenih.

„To znači i da će biti veće plate i penzije, bolji životni standard. Zato smo optimisti kada je kraj godine u pitanju. Ako budemo marljivi i nastavili sa ovom energijom da radimo, bićemo broj jedan u Evropi po pitanju naše stope rasta. To znači i više novca u budžetu“, naveo je on.

Plan „Srbija 2025“, objasnio je Mali, predstavlja najvažniji program Srbije, jer je planirano ulaganje od 14 milijardi evra za izgradnju škola, autoputeva, bolnica, vrtića, jeftinih stanova za mlade bračne parove, da bi se došlo do ispunjenja cilja – prosečne plate od 900 evra i penzije od 400 evra za pet godina.

Mali je podsetio da je naša zemlja ostvarila neverovatan ekonomski rezultat, što je prepoznala i Evropska unija.

„Od 38 zemalja u Evropi, Evrostat je izašao sa podacima da je Srbija ostvarila rast od 5,0 u prvom kvartalu, dok su svi ostali ispod nas. U proseku je evrozona – 3,3 odsto, Hrvatska 0,4 procenta, a Srbija broj jedan, po najvažnijem ekonomskom pokazatelju, a imajte u vidu da je tada uveliko bila i korona, da su svi imali probleme i da je nastupila velika ekonomska kriza“, rekao je on.

Mali je ocenio da je naša ekonomija na vreme otvorena, kada su epidemiolozi rekli da je to moguće, te da smo uspeli da spasimo živote i da smo izbegli najcrnje scenarije koji su mogli da se vide u drugim zemljama poput Italije, Španije, Francuske ili Amerike.

„Imali smo dobre mere, ekonomija je krenula na vreme i zato sa pravom i puno optimizma očekujemo da do kraja godine budemo prvi po rastu u Evropi. Ništa nije slučajno, imali smo teške mere, bili smo pred bankrotom 2013. godine. Ali, teške mere koje je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo, konsolidacije naših finansija dovele su do toga da možemo da kao država reagujemo na pravi način, da pomognemo i građane i privredu i ostavrimo visoke stope rasta“, naveo je Mali.

On je podsetio da je za sledeću godinu Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao stopu rasta od 7,5 odsto.

„Mi hoćemo i više od toga. Nama je ekonomija očuvana, proizvodni kapaciteti sačuvani. Sačuvali smo fabrike i radna mesta, a to je najvažnije“, istakao je Mali.

Podsetio je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 2013. godine bila 25,9 odsto.

„U prvom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti u Srbiji je 9,7 procenata, odnosno dva i po puta manja nego 2013. godine i manja nego prošle godine u prvom kvartalu kada nije bilo ekonomske krize. Imali smo ozbiljan program ekonomskih mera koji je tome doprineo“, objasnio je on.

„Još jedna minimalna zarada biće isplaćena u julu“

Mali je podsetio da je država pored pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima, u okviru paketa ekonomskih mera vrednog pet milijardi evra, pored ostalog, predvidela i pomoć privredi u vidu tri minimalne zarade.

„Iako je vanredno stanje trajalo mesec i po dana, država isplaćuje tri minimalne zarade za milion i 50 hiljada radnika u privatnom sektoru. Kada se dogodilo u istoriji da država pomaže privatnom sektoru na ovaj način. Mi smo dve minimalne zarade isplatili, a još jedna će biti isplaćena u julu. Država i dalje stoji čvrsto iza privrede“, istakao je Mali.

On je objasnio da su mere urodile plodom, jer je primećeno da se novac vraća u budžet.

„Izuzetno tačan i precizan parametar je naplata PDV-a, koja je bila i veća od očekivanog krajem prošlog meseca. Čekamo 15. jun, kada ćemo imati presek za prve dve nedelje ovog meseca. Dnevno, po pitanju uplate poreza i doprinosa, bolje stojimo od planiranog“, rekao je Mali.

Govoreći o pomoći punoletnim državljanima Srbije, Mali je naveo da je obećanje ispunjeno, kao i da je novac već u opticaju.

„Taj novac je već u opticaju, ljudi ga troše, nabavljaju robu, podstiče se proizvodnja. Građani su dobili dozu optimizma, što nam je i bio cilj“, naveo je on i zaključio da ćemo uz marljiv rad zadržati prvo mesto u Evropi po stopi rasta.

Izvor: Danas

Reklame