Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama, saopštilo je Ministarstvo.

Reč je o polugodišnjoj reviziji ispunjenja ciljeva u okviru aktuelnog programa, nakon čega će biti predmet usvajanja na bordu direktora MMF u Vašingtonu.

Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kroz koji su sagovornici detaljno prošli, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, te uticaj pandemije virusa kovida-19 na srpsku i svetsku ekonomiju, navodi se u saopštenju.

Predstavnici MMF istakli su da kada je reč o projekcijama privrednog rasta za ovu godinu, pozitivniji u projekcijama za Srbiju nego za druge evropske zemlje. Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima.

Istakli su da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini, te pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.

Mali je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden, te da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7 odsto.

Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine. Razgovori sa misijom MMF će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video – konferencijske veze.

Izvor: N1

Reklame