Reklame

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, da će 1. februara početi isplata po 100 evra mladima.

„Zakon omogućava isplatu 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve državljane Srbije sa navršenih 16 do navršenih 29 godina. Ovo je deo programa da se umanje negativne posledice kovid-19, pandemije koja je izazvana korona virusom i da pomognemo i ovu kategoriju građana Srbije“, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

On je kazao da prijava za 100 evra počinje u subotu, 15. januara i zavrašava se 30. januara.

„Mi ćemo već od 1. februara krenuti u isplatu 100 evra na račune svih onih koji su se za ovu pomoć prijavili“, rekao je Mali i naveo da će ovaj novac biti isplaćen 1, 2. i 3. februara.

Mali je kazao da za pomoć od 100 evra mogu da se prijave svi oni koji „imaju navršenih 16 godina i navršenih 29 godina i to na dan objavljivanja ovog zakona“, dodavši da je proces prijavljivanja jednostavan.

„Broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a mi ćemo u njegovo ime otvoriti račun u toj banci, i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnosti da taj novac podigne“, rekao je Mali.

Mali je podsetio da će u petak, 14. januara na račune svih zdravstvenih radnika biti uplaćeno po 10.000 dinara, dok će penzioneri 10. februrara dobiti po 20.000 dinara.

Skupština Srbije danas o novčanoj pomoći od 100 evra mladima

Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu sednicu na kojoj će odlučivati o novčanoj pomoći u iznosu od 100 evra mladima od 16 do 29 godina, namenjene ublažavanju posledica pandemije bolesti kovid-19.

Poslanici bi danas trebalo da potvrde Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć koji je Vlada Srbije usvojila u ponedeljak.

Prijave za pomoć podnosiće se elektronski, putem portala Uprave za trezor od 15. do 30. januara.

Poslanici na početku sednice koriste svoje pravo da od nadležnih zatraže obaveštenja ili objašnjenja, nakon čega će preći na zakazanu tačku dnevnog reda.

Skupština Srbije trenutno je u vanrednom zasedanju, ali će kako je ranije najavio predsednik Skupštine Ivica Dačić, raditi do raspisivanja izbora, kako bi usvojila izmene zakona dogovorene na međustranačkom dijalogu i ostale neophodne zakone.

Izvor: Danas