Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je istakao da je povećanje minimalne cene rada i povećanje penzija u realnom iznosu, kao i da su ta primanja stabilna.

On je za TV Pink rekao da teret povećanja minimalne zarade od 6,6 odsto preuzima država, kao i da je cilj održanje pune zaposlenosti.

„Кada je reč o zaposlenima, osam milijardi dinara je trošak povećanja minimalne zarade za državu. Da bismo podigli standard zaposlenih, pre dve godine obećali smo da ćemo postepeno smanjivati opterećenje na zarade. Zato donosimo odluku o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara, da se trend smanjenja opterećenja održi“, kazao je Mali.

Кako je objasnio, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije bilo dogovora o procentu povećanja minimalne zarade, jer su sindikati zadržali svoje pozicije, dok su poslodavci ipak prihvatili predlog države.

„Svima je cilj da se prosečna minimalna zarada približava potrošačkoj korpi. Ipak, veoma je važno i da u ovim uslovima sa pandemijom virusa korona zadržimo radna mesta. Borili smo se za zaposlenost, radna mesta, da povećanje minimalne zarade bude u realnom iznosu“, rekao je Mali.

Ministar finansija je podsetio da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvoj polovini godine imao pad od 0,8 odsto, što je odličan rezultat u odnosu na padove koji su u značajno većim ekonomijama bili veći od 10 odsto.

Govoreći o najavljenom povećanju penzija od januara iduće godine od 5,9 odsto, ministar je istakao da penzije rastu po zakonu i „švajcarskoj formuli“ koja uzima u obzir rast prosečne plate i inflacije.

„Samo prošle godine rast plata je bio 10,4 odsto, a inflacija je bila 1,4 procenta. Ovo povećanje je upravo rezultat toga i država ima mogućnost da zaštiti interese i penzionera i zaposlenih. Mi imamo novca u budžetu za te namene, plate i penzije su sigurne i stabilne“, rekao je Mali.

On je kazao da će predstavnici Američke razvojne agencije (DFC) posetiti Beograd 21. septembra.

„Imaju 60 milijardi dolara godišnji budžet za investicije, koje su u skladu sa njihovom ekonomskom politikom. To za nas znači da smo sigurni, stabilni i atraktivni. Sedište će im biti u Beogradu, za ceo region. Mislim da je sve to veliki korak napred“, rekao je Mali.

On je dodao da će pored infrastrukturnih projekata DFC pomoći razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i podstaći razvoj ženskog preduzetništva.

Izvor: Beta

Reklame