Foto: www.mod.gov.rs
Reklame

Ministar prosvete Mladen Šarčević je potvrdio da je test iz matematike na maloj maturi „provaljen“ i da se to dogodilo u jednoj školi. Kaže da su Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo“ negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak, piše 021.rs.

Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo„, kaže Šarčević za „Novosti“.
Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno“.
Ministarstvo prosvete je ranije saopštilo da je test iz matematike pomeren za četvrtak, 20. jun.
Na društvenim mrežama pojavili su se testovi koji su pisani rukom, pa je iz preventivnih razloga odlučeno da se test odloži, rečeno je Beti u Ministarstvu prosvete.
U pitanju je drugi deo maturskog ispita. Juče su rešavali test iz maternjeg jezika, a sutra će se pred njima naći kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i održaće se u sredu, 19. juna, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Ministarstvo je navelo da se sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju po utvrđenom Kalendaru.
Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević uoči završnog ispita osnovaca izjavio je da će na maloj maturi sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava, inspektori s lokala i s republičkog nivoa. Šarčević je istakao da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne.
U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava„, naveo je ranije Šarčević.
Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.
U srednjim školama i ove godine ima više mesta nego budućih srednjoškolaca.