Svih 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiće danas 20.000 dinara, što je najveća jednokratna pomoć ikada isplaćena u Srbiji, a danas će biti isplaćena i januarska penzija uvećana za 5,5 odsto, izjavio je za RTS ministar finansija Siniša Mali i najavio da će Vlada danas usvojiti predlog novog Zakona o isplati 100 evra mladima, piše Danas.

Mali je rekao da će proces prijave za novih 100 evra za mlade od 16 do 29 godina biti otvoren od 16. do 31. maja, dok će isplata krenuti od 1. juna.

Kako je precizirao, oni koji su se prijavili za prvih 100 evra za mlade, ne moraju ponovo da se prijavljuju,

Govoreći o isplati penzionerima, on je istakao da je masa penzija uvećana za 11,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Tako pokazujemo snagu naših javnih finansija“, ocenio je Mali i dodao da je u prethodne dve godine isplaćeno ukupno 8,7 milijardi evra na ime podrške građanima i privredi tokom trajanja pandmeije.

Na pitanje kako je obezbeđen novac za isplatu tolike podrške, on je odgovorio da je u tokom četiri godine pre izbijanja pandemije republički budžet bio u suficitu.

„Imamo novca, uštedeli smo, napravili smo, pa imamo mogućnost, način, želju i volju da pomognemo privredi. Pri tome, sačuvali smo radna mesta, a maksimalno smo pomogli i građanima“, naglasio je Mali.

Istakao je da Srbija ima najveći kumulativni rast BDP u 2020. i 2021. u Evropi, od 6,4 odsto, dok je udeo duga u BDP zadržan ispod 60 odsto, u skladu sa Mastrihtskim kriterijumima.

Komentarišući ocene da su isplate jednokratnih pomoći penzionerima i mladima populističke mere i predizborni trik, Mali je ocenio da to tvrde oni koji polaze od sebe i koji su iza sebe ostavili „bankrot državu“, a da je danas na računu budžeta 163 milijarde dinara i da zato sva obećanja mogu da se ispune.

Osvrćući se na najavljen početak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom, Mali je naveo da to nije ništa novo za Srbiju, koja ima takve sporazume sa tržištima veličine 1,3 milijarde ljudi.

„Hoćemo da gradimo još konkurentniju privredu, ali hoćemo da našoj privredi otvorimo još jednu ogromnu razvojnu šansu, kroz sporazum sa Kinom, sa kojom se naš izvoz povećao čak 152 puta“, rekao je Mali.

Izvor: Danas

Reklame