Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je danas da je država našla način da izdvoji dodatna direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene, pa će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade za više od milion zaposlenih, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade.

„Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1,05 milona zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade“, kazao je on, saopštilo je Ministarstvo.

Prva uplata minimalne zarade obaviće se do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru, saopštilo je Ministarstvo.

„To je oko 18.000 dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra“, rekao je Mali.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

„Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP-a. Dakle, država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara“, precizirao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

„Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac“, rekao je Mali.

Кako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovolikom podrškom za privredu.

„Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udelom u BDP-u od čak 12,2 procenata. Takodje, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine“, naveo je Mali.

Izvor: Beta

Reklame