Foto: Pixabay
Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. U Srbiji, se godišnje rodi više od 4000 takvih beba, ili 11 svakoga dana. Gradovi širom Srbije večeras okupani ljubičastom svetlošću.
Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. U svetu se, tako, svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, od čega oko milion umre. U Srbiji, se godišnje rodi više od 4000 takvih beba, ili 11 svakoga dana.
Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka.
Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću.
Foto: Pixabay / 1041483
Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.
Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.
Foto: Facebook / printscreen
I ove godine, Udruženje „Mali Div“ se pridružuje aktivnostima za obeležavanje 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, koje se organizuju širom sveta, u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja.
Gradovi širom Srbije, večeras će biti osvetljeni ljubičastom svetlošću, u znak podrške malim divovima, a među dvadesetak gradova koji su podržali ovu akciju pored Bele Crkve, Prokuplja, Leskovca, Bačke Palanke, Gračanice, naći će se, kako navodi Jugmedia i Zaječar.
Izvor: Bebac / Jugmedia / Glas Zaječara