Foto: Eparhija Timočka

Povodom 11. Nacionalne smotre Saveza izviđača Srbije, u subotu 29. jula 2023. Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u zaječarskom sabornom hramu.

 

Nacionalnoj smotri izviđača prisustvovali su i generalni sekretar DESMOS-a Maher Sahlieh iz Palestine, starešina Saveza izviđača Srbije Gabrijel Ranković, te pravoslavni izviđači iz Izraela, Palestine, Egipta, Sirije, Rumunije, Crne Gore i Republike Srpske, koji su takođe učestvovali u evharstijskom sabranju. Na svetoj Liturgiji Episkopu timočkom sasluživali su arhimandrit Jefrem iz Kuvajta (Antiohijska patrijaršija), arimandrit Kozma, protosinđel Simeon, protojerej mr Igor Ivković, jerej Srđan Vasilijevića i đakon Uroš Pamučar, a pojao je zaječarski crkveni hor. Liturgijsko slavlje bilo je posebno svečano budući da su na malom i velikom vhodu čtecirali izviđači iz hrišćanske pravoslavne zajednice Palestine, Kuvajta i Sirije. Takođe, “Simvol vere“ čitan je na srpskom i arapskom jeziku, dok je „Oče naš“ čitan na srpskom, arapskom i rumunskom jeziku.

Nakon otpusta Liturgije, Preosvećeni vladika Ilarion obratio se vernicima besedom koju prenosimo u celosti:

„U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

Poštovani i dragi učesnici 11. smotre Saveza izviđača Srbije, dragi gosti i izviđači iz Palestine, Sirije, Egipta, Izraela, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, poštovani organizatori i pokrovitelji, dragi i verni narode srpski, svetosavski i Pravoslavni: Današnji Apostol nam donosi pouku: „Ne budite nikome ništa dužni, osim da ljubite jedni druge, jer ko ljubi drugoga, ispunio je zakon“ (Rim. 13, 8). Ova apostolska zapovest, kao i mnoge druge, jesu upravo posvedočeno Jevanđelje i približene ka vernom narodu reči samoga Gospoda našega Isusa Hrista.

Ponavljajući ove i slične reči u svojim poslanicama, Sveti Apostoli nisu redukovali niti ukidali Božije zapovesti, već su kroz ovo naglašavanje i isticanje zapovesti o ljubavi UTVRDILI sve što su i primili od Gospoda. Zaista, ako znamo da je ljubav sveza savršenstva, onda ćemo i razumeti da je put do te i takve savršene duhovne ljubavi upravo put duhovnog i hrišćanskog, pravoslavnog, predanjskog i svetootačkog podviga, put žrtvene ljubavi i put samoodricanja. No, ovaj put, sam po sebi uzan i tesan, postaje kroz ljubav i radi ljubavi, kroz Hrista i radi Hrista koji je sâm Ljubav i Put i Istina i Život, zaista jedini put u ovome svetu sa punoćom smisla i punoćom radosti, sa širinom i dubinom i visinom dostojnom čoveka. Hrišćanski i pravoslavni put, naša vera Pravoslavna, napaja se na jedinom izvoru Žive Vode večnim smislom od Onoga koji je Logos – Smisao – Reč Božija. U tom Večnom smislu jeste i smisao našeg života i smisao života svakog čoveka, a najpre verujućeg i bogobojažljivog. Zato i Logos postade telo, da rasejanu decu Božiju sabere u jedno, pod Svoje okrilje, u Svoju Crkvu. Zato Gospod i dade zapovest Svojim Apostolima da idu po svemu svetu i propovedaju Jevanđelje svakom narodu, krštavajući ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, uz dodatno pojašnjenje i upozorenje, da će svaki koji poveruje i krsti se biti spasen, a koji ne poveruje da će biti osuđen.

Oni koji izgrađuju mir na Kamenu Krajeugaonom, na Hristu Bogu, kao uzdarje za mirotvorstvo imaće i postojano i jasno bogopoznanje i bogoviđenje. Sa ovim vrlinama i hristolikim smirenjem, lakše će se razlikovati duhovi ovoga sveta koji sav u zlu leži i koji sve intenzivnije seju neslogu i mržnju među ljudima, među hrišćanima i među nama pravoslavnima. Od svega toga neka bi nas sačuvao milostivi i čovekoljubivi Gospod, kao i od svake druge stihije i nevolje.

Podsećajući i utvrđujući sami sebe i jedni druge u Bogom otkrivenim istinama i zapovestima Gospodnjim, sa velikom duhovnom radošću i dobrodošlicom pozdravljam sve vas ovde sabrane na Sv. Liturgiji, sabrane oko Jagnjeta Božijeg, koje sebe daje za život sveta. Pozdravljajući vas, draga i verna deco Božija iz raznih naroda i sa raznih i dalekih prostora, želimo svima prijatan boravak u Srbiji, u Eparhiji timočkoj, u Gradu Zaječaru, koga čuva Presveta Majka Božija. Nadajući se na Njene svete molitve pred Prestolom Gospodnjim, molitveno vam želim da imate mir u svojim dušama najpre sa živim i Vaskrslim Gospodom, da bi ste imali i postojani mir i ljubav sa vašim bližnjim i sa svakim čovekom, koliko do vas stoji, sećajući se još jedne reči i apostolske pouke, da nas je na mir pozvao Gospod naš, kome neka je slava i sada i uvek i u vekove vekova, Amin!“

Blagodareći Biljani Ivković, profesorki engleskog jezika i supruzi oca Igora, arhipastirska beseda vladike Ilariona prevedena je na engleski jezik kako bi mogli da je razumeju svi prisutni gosti.

Nakon besede gosti iz Kuvajta su Episkopu Ilarionu uručili poklon maramu i medalju Odreda izviđača Sv. Jovana Krstitelja, gosti iz Rumunije maramu njihovog odreda i značku u bojama rumunske zastave. Gosti iz Palestine su darivali sveto drvo masline. Isto tako, i drugi gosti su darivali Preosvećenog vladiku prigodnim izviđačkim darovima.

Posebna blagodarnost upućuna je protojereju mr Igoru Ivkoviću koji je, takođe, bio darivan od strane delegacija jer je kao deo organizacionog štaba Smotre, doprineo realizaciji ovog svečanog događaja.

Kasnije je vladika Ilarion ugostio starešine DESMOS-a i tom prilikom im uručio prigodne darove u znak sećanja na ovo praznično sabranje i malu Pedesetnicu.

Reklame