Plod maklure u travi, foto: Glas Zaječara

Neobični loptasti plodovi ovog drveta u kasnu  jesen i rano proleće prvilače pažnju šetača. Ovo listopadno drvo iz porodice dudova smatra se veoma kvalitetnim za izradu lukova, ali i gitara. U narodnoj, ali i savremenoj medicini supstance koje sadrži koriste se u borbi protiv kancera.

 

Ukoliko ste iskoristili lepo vreme za šetnju Kraljevicom, tačnije Sunčanom stazom, sigurno su vam privukli pažnju ovi neobični loptasti plodovi kojih u ovom delu zaječarske park šume ima u izobilju, naročito u središnjem delu staze.

Plodovi maklure, foto: Glas Zaječara

Majmunska lopta, osage narandža, konjska jabuka – samo su neki od neobičnih naziva za plodove ovog neobičnog listopadnog drveta – maklure.

Maklura je veoma kvalitetno brzorastuće listpopadno drvo koje može dostignuti visinu i do 15 metara. Kvalitetnije je od bukve, ali je veoma savitljivo pa se smatra nezamenljivim za izradu lukova, ali i gitara – jer, izvanredno prenosi zvuk.

Plodovi maklure na Kraljevici, foto: Glas Zaječara

Na pojedinačnom stablu mogu se naći cvetovi samo jednog pola (muški ili ženski), što znači da je za nastanak ovih neobičnih loptastih plodova potrebno da u neposrednoj blizini ima stabala različitog pola.

Maklura cveta u junu i julu, a plodove donosi u oktobru. Plodovi u kasnu jesen i rano proleće privlače pažnju prolaznika, koji često i ne slute koliko je ovo drvo korisno i kvalitetno.

Iako plodovi maklure nisu jestivi, ulje koje sadrže koristi se za izradu kozmetičkih proizvoda i tinktura, a supstance koje sadrže korisne su za suzbijanje gljivičnih oboljenja u baštama, kao i u borbi protiv raznih štetočina koje se klone zemljišta na kome rađa i raste maklura.

Maklura je veoma kvalitetno drvo, foto: Glas Zaječara

U narodnoj, ali i savremenoj medicini supstance koje sadrži plod maklure koriste se u lečenju raka debelog creva, dojke, želuca, materice i prostate. Karakterističan lepljlivi, mlečni sok koga u izobilju ima u plodovima smatra se nezamenljivim u lečenju mnogih bolesti. Međutim, u pripremi eliksira i preparata valja biti više nego obrazriv, jer maklura može biti toksična ukoliko se ne primenjuje na pravilan način.

Maklura je u Evropu stigla početkom 19. veka, kada je korišćena za izgradnju živih ograda, odnosno vetrozaštitnih pojaseva.

Naredni put kada prošetate Sunčanom stazom obratite pažnju na ove neobične loptaste plodove i ove neobične džinove koji ih rađaju.