Foto: Glas Zaječara

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da će na sednici Glavnog odbora te stranke 31. maja, kao što je  uobičajeno, podneti izveštaj o radu, baš kao i predsednik Izvršnog odbora, i da će se razmatrati sve aktuelne političke teme i pravci daljeg delovanja.

„Suštinsko pitanje da li želimo da budemo opozicija (Aleksandru) Vučiću ili njegov saučesnik. Hoćemo li da budemo oštra opozicije autokratiji ili njegov satelit, takozvana konstruktivna opozicija? Da li ćemo da budemo u službi gradjana ili ćemo da sledimo sopstvene sitne interese“, rekao je Lutovac, za novi broj Nedeljnika.

„Otkako je ovo rukovodstvo dobilo poverenje članstva za vodjenje stranke, postoji nerekidno opstruisanje unutar stranke, i to pre svega od onih koji su svoju alternativnu platformu formulisali ovako: Vućić je preuzeo našu politiku i ne treba da joj se suprotstavljamo“, kazao je Lutovac.

„Drugim rečima“, kako je nastavio, „trebalo bi da ga podržimo u sprovodjenju takve politike“.

„Na stranu što to nije tačno, izgovor za saradnju sa Vučićem je ponižavajući. Autokrata sprovodi politiku koja nas je od nekonsolidovane demokratije dovela do hibridnog režima, koja nas je udaljila od evropskih i opštih civilizacijskih vrednosti“, naglasio je Lutovac.

On je rekao i da nikad nije tvrdio da su svi koji su potpisali zahtev za hitno zasedanje sednice (Glavnog odbora DS za 17. maj) „deo  zavere“.

„Naprotiv, smatram da je većina medju onima koji su potpisali imali časne namere. Ali je jasno da postoji neformalna grupa koja u saradnji sa režimom pokušava da preotme stranku i okrene je prikrivenoj ili otvorenoj saradnji sa Aleksandrom Vučićem“, rekao je Lutovac.

Govoreći o bojkotu izbora, on je naveo da „izlazak na izbore koji nisu ni slobodni ni pošteni, donosi pristajanje da budemo neslobodni, potčinjeni, da prihvatamo bezakonje, pljačke i ucene kao nešto normalno“ i da je „bojkot otpor svemu tome“.

On je ocenio da je „bojkot nepristajanje na gaženje dostojanstva, na legalizaciju otimačine, ponižavanje i prevaru“.

„Ako budemo solidarni i odlučni, napravićemo prvi korak ka stvaranju normalnog društva i države. To je smisao bojkota“, rekao je Lutovac.

Jerkov (DS): Stranka nije smela da dozvoli da je ugrozi desničarska politika

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je da DS nije smela da dozvoli da ekstremističko-desničarska politika ugrozi političko biće te stranke, što je, kako je dodala, mišljenje većine članova.

Jerkov je u intervjuu za „Politiku“ navela da je to jedno od tri pitanja o kojima očekuje da se razgovara na sednici Glavnog odbora DS koja je zakazana za 31. maj.

„Poklekli smo pred jednom ekstremno desnom politikom, vrlo često nasilnom, pred odricanjem od EU, pred politikom u čijoj osnovi je pouzdanje u ruski i kineski veto… Samo je DS u celom Savezu za Srbiju pristao da se odrekne svojih vrednost zbog nekakvog jedinstva koje je, vidimo, često nekorisno“, rekla je ona.

Druga tema razgovora, dodaje ona, trebalo bi da bude pitanje organizacije stranke, budući, kako je kazala, DS od stranke sa najjačom infrastrukturom došla u situaciju da ima 80 raspuštenih lokalnih odbora.

Treće pitanje je ujedinjenje Demokratske stranke sa strankama ranije nastalim iz nje, koje je najavljeno prošle godine, rekla je Jerkov dodajući da se godinu i po  ništa nije pokrenulo.

Do tenzija u stranci došlo je kada je deo članova DS zakazao sednicu Glavnog odbora, šta je predsednik stranke Zoran Lutovac osporio i podneo krivičnu prijavu protiv Jerkov zbog navodnog falsifikovanja potpisa za sazivanje.

Taj deo članova DS odustao je od sednice zakazane za 17. maj i najavio da će prisustvovati sednici GO 31. maja.

Izvor: Beta

Reklame