Foto: Glas Zaječara

Ispred Centralnog zatvora u Beogradu okupilo se više stotina nezadovoljnih gradjana kojoj se obratio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je rekao da treba iskazati solidarnost sa svima uhapšenima tokom protesta ispred Skupštine Srbije prethodnih dana.

Oni nose transparente „Hapsite lopove, a ne borce“, „Ne može suzavac da spere vašu brutalnost“, „Hapsi huligane, ne tuci svoj narod“ a okupljeni skandiraju „Pustite ih sve“.

„Danas smo ovde da se solidarišemo sa građanima koji su nepravedno i protivzakonito uhapšeni i da iskažemo nezadovoljstvo radom institucija koje nisu u službi građana, nego su u službi jednog čoveka, u službi njegovog režima“, Lutovac razloge okupljanja ispred Centralnog zatvora i najavio novi protest ukoliko se to ne desi.

Okupljeni građani imaju dva zahteva. Prvi je da se smesta oslobode svi građani koji su nepravedno uhapšeni, a drugi da se utvrdi i pokrene postupak protiv onih koji su vinovnici i inspiratori nereda, kaže se u saopštenju Demokratske stranke.

„Uspećemo samo ukoliko budemo istrajni. Kao što smo se prvi put ovde okupili kada je Aleksandar Obradović uhapšen, bilo nas je mnogo manje nego danas, i ipak smo uspeli u svojoj nameri. Nadam se da ćemo upornošću uspeti da se izborimo za naše ciljeve, a to su pre svega dostojanstvo građana i pravo na slobodno izražavanje mišljenja“, izjavio je predsednik DS.

Gradjanima se obratio i akademik Dušan Teodorović koji je poručio da u nijednom priručniku ne piše da policija treba tako da se ponaša prema svojim gradjanima, preneo je portal Nova.rs.

„Ovo je zemlja u kojoj vlada samo jedan čovek, nema tužilaštva, nema sudova, nema skupštine, nema vlade, nema policije. Postoji samo Aleksandar Vučić i svi bespogovorno izvršavaju njegova naredjenja“, rekao je Teodorović obraćajući se okupljenima putem megafona.

On je zamolio čuvare, pripadnike policije i Žandarmerije da se apsolutno pridržavaju pravila službe i propisa.

„Nikom nije u interesu stvaranje haosa“, rekao je Teodorović i poručio uhapšenim mladićima koji se nalaze u Centralnom zatvoru: „Izdržite deco“.

Medju okupljenima su i lideri opozicije Dragan DJilas i Dveri Boško Obradović, profesori Biljana Stojković i Jovo Bakić,  karikaturista Dušan Petričić, Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“, kao i predstavnici Združene akcije “Krov nad glavom” čiji su aktivisti takodje bili hapšeni.

Izvor: Beta

Reklame