Foto: screenshot rts
Reklame

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je na početku epidemije korona virusa Srbija imala sve predispozicije i veću šansu da u epidemiji prodje sa hiljadama mrtvih, kako je bilo u Italiji i Španiji.

Lončar je za TV „Hepi“ rekao da je taj scenario izbegnut zahvaljujući dobroj saradnji zdravstvenog sistema sa vlastima, i da je ostvareno ono što je gradjanima na početku epidemije obećano, da će se boriti za svaki život i da ima što manje umrlih.

„Obećali smo da ćemo se boriti za živote. Nije bilo jednostavno uraditi sve ovo, pokazali smo da smo ozbiljna država. Zdravstveni sistem je zatvoren i imali smo veliku sreću da smo imali odličan tandem sa predsednikom republike“, kazao je Lončar.

Lončar je rekao i da zdravstveni sistem ne bi imao šanse u borbi sa epidemijom korona virusa da nije veliki broj zdravstvenih objekata u prethodnom periodu izgradjen ili renoviran.

Prema njegovim rečima problem sa epidemijom korona virusa nije završen.

„Ovaj problem nije završen, svet se promenio, nećemo moći da pričamo o nekim drugim stvarima a da se ne bavimo virusima i bakterijama i drugim stvarima u koje se razumeju samo lekari“, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da su u borbi protiv korona virusa nemerljivo pomogli saveti kineskih stručnjaka.

„Imali smo dileme vezano za karantine, izolacije. Njihova mišljenja i iskustvo mnogo su olakšali da donosimo odluke. To ne smanjuje ulogu naših epidemiologa i infektologa koji su dali nemerljiv doprinos svojim znanjem, iskustvom i poznavanjem našeg mentaliteta i zdravstvenog sistema“, kazao je Lončar.

Nisam provocirao Boška Obradovića, pošao sam u Skupštinu na svoje radno mesto

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da nije provocirao lidera Dveri Boška Obradovića kada je 8. maja, u toku protesta Dveri na ulazu u Skupštinu Srbije, pokušao da udje na Skupštinsko zasedanje glavni ulaz.

Lončar je za TV Hepi rekao da on nije „slučajni prolaznik“ i da je bio pošao na skupštinsko zasedanje na svoje „radno mesto“, zbog čega nije hteo da koristi sporedni ulaz, nego glavni.

„Nije civilizacijski da vas neko blokira u tome. To što je vikao, pokušao da povuče i slično, to na mene nikakvog uticaja nema. To je toliko žalosno, da nije žalosno bilo bi smešno. Niti on niti slični njemu nisu ti koji će odlučivati kako će se ulaziti u Skupštinu“, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da „neće Boško Obradović odlučivati ko može da udje u Skupštinu a ko ne“.

Lider Dveri Boško Obradović ranije je izjavio da će se odazvati pozivu tužilaštva zbog incidenata tokom protesta ispred Doma Narodne skupštine Srbije kada je došlo do verbalnih sukoba i guranja, i da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Izvor: Beta, Beta

Reklame