Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je danas da medju sveštenim licima u Srbiji ima pozitivnih na korona virus.

Ministar je apelovao da se ni tvrdi unapred da je do te infekcije došlo tokom verske službe jer, kako je naveo, takvih saznanja za sada nema.

Navodeći da su neki od inficiranih sveštenika na bolničkom lečenju, ministar je kazao da nadležni utvrdjuju kada su se i kako zarazili.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija u Beogradu, komentarišući navode medija da je inficiran vikar patrijarha Irineja, kazao da neće iznositi detalje o pojedinačnim slučajevima i ukazao na potrebu zaštite podataka o ličnosti.

Upitan za broj respiratora koje je Srbija nabavila od početka pandemije, ministar je kazao da to niko ne može da kaže jer, kako je rekao, taj proces nije završen.

„Proces je još u toku jer kada platite respirator i potpišete ugovor, nije sigurno da će stvarno stići u Srbiju. Ne postoji ni jedinstvena cena u situaciji kada respiratori svuda fale. Mi smo ih kupovali gde god smo mogli da ih nadjemo. Moraćete da sačekate na odgovor da se realizuju ugovori koji su potpisani i da mi te respiratore vidimo u Srbiji“, kazao je Lončar.

Najavio je da će analiza šta je i kako radjeno tokom pandemije, potrajati „par meseci, ako ne i više od godinu“.

„Toliko je potrebno da bi se sagledalo i uporedilo da bi se doneli zaključci, …da bi se došlo do činjenica i rezultata“, kazao je ministar.

Upitan kako u Kliničkom centru Vojvodine nema zaraženih medicinara i pored medijskih navoda da nemaju dovoljno zaštitne opreme, Lončar je kazao da „ne bi bilo takvih rezultata da nije bilo dovoljno opreme“.

„Najbitnije za gradjane su činjenice, a one su takve da je opreme bilo, da je ima jer je nama bilo najvažnije da zaštitimo naše radnike i omogućimo im što bolje uslove za rad. Moramo biti ponosni na ono što je do sada uradjeno i rezultat koji imamo, ali to ne znači da treba da se opustimo“, kazao je Lončar.

Upitan zašto niko od članova stručnog tima za suzbijanje epidemije nije osudio „nadrilekarstvo“ vlasnika Televezije Pink Željka Mitrovića koji „preporučuje posebne metode“ u lečenju od korona virusa, imunolog Srdja Janković rekao je da svi članovi Stručnog tima Kriznog štaba Vlade slede samo principe naučne medicine.

On je rekao da u lečenju isključivo dolaze u obzir terapije sa odgovarajućim naučnim dokazima, dok je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao da ne treba obraćati pažnju na terapijske opcije koje se razmatraju po medijima.

Komentarišući da li se može očekivati ukidanje vanrednog stanja u Srbiji posle 6. maja i slave Djurdjevdan (23. maja), Janković je rekao da je svako ublažavanje restriktivnih mera uslovno i da zavisi od praćenja epidemijske krivulje.

„Sad reći da će mere biti ukinute posle tog datuma bi značilo kao da unapred znamo tok epidemije. Svakako dolazi u obzir ublažavanje mera, ali koliko brzo, to tek moramo da vidimo, a naglo ukidanje mera ne dolazi u obzir“, rekao je Janković.

Izvor: Beta

Reklame