Foto: screenshot rts

Situacija sa koronavirusom je pod kontrolom, a mere sprečavanja širenja virusa dale su dobre rezultate, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ocenio da je zdravstveni sistem Srbije sačuvan.

„Mislim da smo uspeli da sačuvamo ljudske živote i zdravlje, a sve drugo će se vremenom analizirati“, rekao je Lončar za Prvi program Radio Beograda.

Kada je reč o drugom talasu epidemije koronavirusa, on je istakao da za sada niko sa sigurnošću ne može da pravi prognoze.

„Ukoliko do epidemije dođe, zdravstveni sistem Srbije spremno će dočekati“, izjavio je Lončar.

Prema njegovim rečima, pandemija je dočekana na pravi način zahvaljujući ulaganjima u zdravstveni sistem tokom prethodnih pet godina.

Dodao je da se sa takvim investicijama neće stati.

„Sada su nam prioritet zdravstveni radnici – lekari, sestre, tehničari… Najviše ćemo ulagati u njih, njihov posao, njihovo znanje i usavršavanje“, rekao je ministar.

Drugo, dodao je on, „hoćemo da im omogućimo što bolje uslove rada, poput onih na evropskom nivou, kada budu na poslu da rade kao u nekoj ozbiljnoj bolnici u Evropi“.

„I treća stvar – ulagaćemo u novu savremenu opremu, da idemo u korak sa svetom, a uz to da naše kadrove školujemo da znaju da rade sa tom opremom. Ništa neće značiti ulaganje u zidove i opremu ako na tome nema ko da radi“, ukazao je Lončar.

Izvor: N1

Reklame