Foto: I.pinimg.com

Crkva je branila otvoreno pokazivanje seksualnih želja, a srednjovjekovna percepcija udvaranja bila je gledanje svoje drage bez diranja. Crkva je diktirala i poze u kojima je prihvatljivo voditi ljubav.

Srednji je vek izuzetno zanimljivo doba, a tadašnja se Crkva pobrinula da Sigmund Freud ima dovoljno materijala za celi život. Zabrane, pravila i navike bile su potpuno drugačije, a ako ste mislili da je vaš seksualni život čudan ili previše čedan, nakon ovoga ćete biti zahvalni što živite u ovom vremenu.

Udvaranje

Crkva je branila otvoreno pokazivanje seksualnih želja, a srednjovekovna percepcija udvaranja bila je gledanje svoje drage bez diranja, pa se tako većina stvari odvijala na duhovnom nivou. Muškarac koji bi se zaljubio u udatu ženu smeo bi je gledati, otići u rat zbog nje i žrtvovati svoj život za nju, ali diranje je bilo u potpunosti zabranjeno. Trubaduri su u svojim pesmama često spominjali nedostižne žene kojima su se mogli diviti izdaleka, a ovakva je čista ljubav bila vrhunac mnogih muškaraca.

Bludne radnje strogo zabranjene

Dobri Hršćani nikada se nisu upuštali u bludne radnje, a idealnim životom smatrao se onaj posvećen celibatu. Seks je bio dopušten samo unutar braka i u svrhu razmnožavanja, a seks pre braka ili seks sa nekim ko nije vaš suprug bio je kažnjiv zatvorom, pa čak i smrtnom kaznom.

Jednostavne poze

Crkva je diktirala i poze u kojima je prihvatljivo voditi ljubav, a sve što nije bilo misionarski smatralo se neprirodnim, što je značilo da je svaka poza bila greh. Doggy style bio je zabranjen jer se smatralo da narušava ravnotežu u odnosima, a nije bilo mesta ni za analni ili oralni seks. Kazna za seks u kojem je žena gore a muškarac dole bio kažnjiv sa tri godine zatvora, pa se tako svaka seksualna igra mogla pretvoriti u robiju.

Gej nije OK

Peter Damian u svojoj je knjizi Gomora definisao sodomiju kao čin koji je protiv prirode, a uključivao je masturbiranje, masturbiranje u dvoje, seks bez penetracije i analni seks. Toma Akvinski dodao je definiciji sodomije svaki čin koji ne uključuje vaginalni seks, a lezbejke je proglasio grešnicama. Sodomija je bila kažnjiva smrću paljenjem na lomači, vešanjem ili mučenjem, a sveštenici uhvaćeni u sodomiji bili bi obešeni u kavezu dok ne umru od gladi.

Devičanstvo je najbolje

Crkva je uzorom za mlade devojke smatrala Devicu Mariju, pa je tako najbolji način za slavljenje Boga bilo upravo devičanstvo, kao znak vrhovne čistoće. Iako su ga smatrali savršenom vrlinom, retko se ko mogao držati zabrane, pa su tako retke devojke bile device. Postojala je mogućnost „vraćanja nevinosti“, a mogle su je dobiti žene koje su učestvovale u seksualnom činu, pa čak i rodile. Ispovest je bila prvi korak ka „vraćanju nevinosti“, a sledila ga je pokora od nekoliko godina, zavetovanje žene da će ostatak života provesti u celibatu.

Prostitucija

Ovaj je biznis cvetao u Srednjem veku, nezavisno od o zabrane Crkve. U većim se gradovima ovaj posao smatrao časnim poslom, a prostitutke su ga mogle obavljati anonimno. Neko je vreme Crkva čak odobravala prostituciju, govoreći kako je ona odlična za suzbijanje bludnih radnji i homoseksualizma, a smatrala ju je nužnim zlom.

Kontracepcija

U Srednjem je veku Crkvi bilo važnije suzbijati zadovoljstvo koje je proizlazilo iz seksa nego brinuti o kontracepciji. Teolozi su se protivili kontracepciji kao i danas, ali nisu je smatrali smrtnim grehom kao neke druge seksualne stvari. Prekinuti snošaj bio je najpopularniji način kontraepcije, a kondomi koji su se koristili bili su izrađeni od životinjskih mehura ili creva. Kondomi su se tada koristili kao način sprečavanja polnih bolesti kao što je sifilis, a kasnije su se počeli proizvoditi od tkanine.

Erektilna disfunkcija

Ako je muškarac imao problema sa dizanjem, Crkva bi poslala tim privatnih istražitelja, koji se sastojao od mudrih žena koje su znale kako penis funkcioniše. Žene bi pregledale penis i procenile zdravlje muškarca, a ako bi ustanovile da ima seksualnu disfunkciju, par bi se mogao razvesti.

Izvor: Opusteno.rs