Foto: Zajecaronline
Reklame

Zaštitne maske koje se ovih dana mogu naći u apotekama po ceni ne većoj od 120 dinara po komadu nisu donacija iz Kine, već ih je država kupila, potvrdio je za Danas ministar trgovine Rasim Ljajić, piše Danas.

Porudžbina od 10 miliona maski plaćena je, i dalja distribucija ide preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Do apoteka stiže preko tri velika distributera Vege, Farmalogista i Feniksa. U jednoj privatnoj apoteci juče je cena jedne maske bila 95 dinara, a kako je Vlada Uredbom cenu ograničila na 120 dinara, jedan kupac može da dobije najviše 10 maski.

„Pre dva dana smo prvi put dobili maske i svih 1.000 komada je otišlo za dva sata“, kaže apotekarka u privatnoj apoteci u Beogradu.

Kako kaže za Danas magistar farmacije Mirjana Marković, predsednica Udruženja privatnih apoteka, privatne apoteke otprilike dobijaju od 500 do 1.000 zaštitnih maski, a nabavna cena je 70 dinara, bez PDV-a, tojest oko 90 dinara sa porezom.

„Distributeri nam dobavljaju maske po ceni od 70 dinara bez PDV-a, ima ih nekoliko velikih koji to rade, a od kada je nestašica gotovo nas i ne pitaju da li nam treba već samo isporuče, jer znaju da svima treba“, ističe Marković.

Ona kaže da je opšta potražnja za maskama i da im „plane“ sve što dobiju vrlo brzo, te da neprestano imaju redove ispred apoteka.

„Stižu nam ponude i od drugih dobavljača za maske kojih još nema i te ponude su, odnosno cena je na nivou ovih koje imamo od distributera koji su kupili maske iz Kine“, napominje Marković i kaže da privatnici nisu ni dobijali isporuke maski iz dve domaće fabrike koje se bave njihovom proizvodnjom jer je sve to odlazilo za potrebe zdravstvenih ustanova.

Od kada se pojavila vest da će Srbija iz Kine dobiti 10 miliona maski pričalo se o „donaciji“, međutim, ministar trgovine Rasim Ljajić potvrđuje za Danas da se tu ne radi o donaciji, već da su te maske kupljene.

„Sve to ide preko RFZO, ali su te maske kupljene, nisu donacija. Prva tura od 10 miliona je stigla, a naredne nedelje očekuje se još toliko“, napominje Ljajić. On je još ranije za naš list rekao kako nije realno očekivati da cena maski bude 20 do 30 dinara kao pre proglašenja epidemije, jer je nestašica na celom svetskom tržištu.

Koliko tačno maski od 10 miliona je otišlo privatnim i državnim apotekama nismo uspeli da saznamo. Ono što je Uredbom Vlade bilo predviđeno jeste da se najmanje njih 500.000 isporuči pravnim licima koja se bave distribucijom. Ono što je ostalo nerazjašnjeno, a na šta odgovore za sada nismo dobili od firme koja se bavi distribucijom, ali ni od RZFO, jeste po kojoj ceni je država prodala maske, kao i koliko je tačno maski stiglo do apoteka, a koliko je toga otišlo za potrebe zdravstvenih ustanova u Srbiji.