Na nekih 15-ak km od Zaječara nalazi se selo sa bogatom istorijom. Lenovac, rodno mesto hajduk Veljka zrači lepotom i toplinom. Zbog Tupižnice, koja je veoma blizu, jutra i noći u letnjem periodu su hladni.

U samom centru sela, u porti crkve Svetog Nikolaja, nalazi se stara kapela u kojoj je kršten hajduk Veljko. Kapela je u veoma lošem stanju. Ona je od velikog značaja sa timočku, a i srpsku istoriju, a crkva Svetog Nikole datira iz 18 veka.

Kapela u Lenovcu, mesto gde je kršten Hajduk Veljko
Crkva Sv. Nikolaja

Nekada je u selu radio rudnik, bilo je puno dece, danas u selu nema ni jednog deteta. Kao i svuda, škole nema, lekar dolazi jednom nedeljno, čak ni prodavnice nema. Nedavno je, zbog loših instalacija, izgorela u požaru, tako da se meštani Lenovca, a i okolnih sela snalaze za namirnice kako znaju i umeju.

Prodavnica u Lenovcu
Unutrašnjost prodavnice

U selu je dosta napuštenih kuća čija su se ognjišta ugasila pre 30 godina. Tek koji čovek izađe iz svog dvorišta da pogleda ima li koga na putu. Situacija je teška, a meštani sela bez obzira na to su nasmejani, gostoprimivi i velikodušni.

Grliško jezero nalazi se na nekih 5 km od Lenovca jezero je bogato ribom i nudi ribolovcima sve svoje čari. Takođe, i Tupižnica je nadomak Lenovca, planina koja je podcenjena zbog svoje divljine, predivna i veličanstvena.

U selu se, u drugoj polovini jula održavaju Hajduk Veljkovi dani, manifestacija koja čuva od zaborava našeg velikog junaka Prvog srpskog ustanka. To je kulturno spotrska i turistička manifestacija, koja podstiče i neguje srpsku izvornu kulturu.

Hajduk Veljkovi dani

Sve u svemu, Lenovac vredi posetiti, odmor za dušu i telo, sav svoj smiraj i duh, sve je tu.

Tupižnica
Selo bogato vodom, jedna od devet česama u selu

Na tebi je samo da uživaš 🙂