foto:pixabay
Reklame

Zdravstveni radnici još uvek ne znaju kolika će im biti zarada za april posle više raznih obećanja iz vrha države o jednokratnim i trajnim povišicama, piše Danas.

Prema saznanjima našeg lista, to ne znaju ni u računovodstvenim službama ustanova jer do juče pre podne još nije počeo obračun zarade koja bi trebalo da se isplati najkasnije do 5. maja. Odgovor o kolikom se povećanju radi, nismo dobili ni od Ministarstva zdravlja.

Svi čekaju instrukcije, kažu sagovornici Danasa. Upravo zbog toga u sindikatu koji okuplja medicinske sestre i tehničare skeptični su prema najavama plate koja će za njihovu struku dostići između 58.000 i 60.000, kako je to izjavio predsednik Aleksandar Vučić, jer se sadašnja osnovna zarada od oko 45.000 dinara, uvećana za obećanih deset odsto, ne uklapa u taj iznos.

Čak ni ako se na taj iznos obračuna povećanje, u sindikatima kažu da nije sigurno koliko će to biti u konačnom iznosu, jer su i ranije najavljivani procenti povećanja, pa se potom u koverti ne nađe ono što je rečeno.

Više optimizma nema ni u Sindikatu lekara i farmaceuta, jer naglašavaju da je za sada, dok traje vanredno stanje, samo reč o stimulaciji koja će verovatno biti isplaćena svim zdravstvenim radnicima osim onima koji su na bolovanju i u samoizolaciji.

Obećanje da će po okončanju epidemije biti doneta uredba Vlade kojom će se promeniti osnovica i to povećanje ostati trajno, dočekano je uzdržano, jer iako je Vučić najavio da će osnovna plata lekara za april biti 105.000, nije jasno kako se došlo do tog iznosa s obzirom na to da je sadašnja zarada specijaliste, bez dodataka, oko 85.000 dinara.

– Ovo povećanje je više da bi se lekari obodrili i mogli da rade sve što se sada od njih traži. Naš zahtev je, a to je bio i predlog Fiskalnog saveta, da se obračunavamo prema platnim razredima, što znači 1:4 i 1:8, odnosno ako je minimalna plata 30.000 to znači da bi lekar opšte prakse trebalo da ima osnovnu platu od 120.000 dok specijalista ne bi smeo da bude ispod 180.000. To nisu naše želje, nego su to odnosi minimalne i lekarske plate u normalnom svetu. Međutim, kod nas se veštački, odlukom Socijalno-ekonomskog saveta, smanji osnovica prema tome koliko para ima – kaže za Danas predsednik tog sindikata Rade Panić.

On naglašava da nisu samo zarade problem srpskog zdravstva i ocenjuje da je „apsolutna laž“ izjava ministra Zlatibora Lončara da je u radni odnos tokom pandemije primljeno 2.500 lekara.

– Nešto su probali, za početak sve koji su bili na određeno preveli su u stalno, ali je te ugovore poništio Republički fond zdravstvene zaštite i tražio da ipak bude na šest meseci. Lončar je izašao sa tom izjavom kada smo pritisli da se zaposle svi lekari i medicinske sestre koji su na birou, jer toliko njih nedostaje i bez epidemije, prema broju stanovnika i pravilnicima. Međutim, na birou je pre epidemije bilo evidentirano 2.600 nezaposlenih lekara, poslednja cifra je da ih sada ima oko 2.300 što znači da je zaposleno tek oko 300 njih. Ali, po podacima sa terena, ni taj broj nije tačan. Iako direktori zdravstvenih ustanova mogu po hitnom postupku, kada je potrebna popuna da prime ljude i o tome samo obaveste Ministarstvo, ni to se nije desilo. U nekim sredinama su i volonteri ostali bez posla, a neki lekari koji su se sa biroa prijavili za volontiranje nisu ni došli do toga – objašnjava Panić i dodaje da će, kada sve prođe, dvostruko više lekara, sada ljutih i razočaranih, potražiti zaposlenje u inostranstvu.

Prevarili lekare

Kada je proglašena pandemija a potom i vanredno stanje, neki od lekara koji su bili na birou za nezaposlene, podstaknuti pozivom iz vrha države, zaustavili su procedure za odlazak u inostranstvo, ali ih ovde niko nije prihvatio. „Nasankali“ su se i oni koji su već radili vani, jer uprkos pozivu ni za njih nije bilo mesta u srpskim bolnicama. „Mislio sam da se niko neće odazvati, ali prevario sam se. Razgovarao sam sa troje kolega koji su se vratili u zemlju, ali kažu da im niko nije izašao u susret. Jedan od njih sada moleriše u Hrvatskoj a svi su apsolutno rešeni da se ovde više ne vrate“, kaže rade Panić.