Ove nedelje (2. februar) u Omladinskom centru biće organizovano veče latino muzike a ujedno će biti organizovana i radionica salse sa članovima Gallaxis dance kluba.

Prve dve radionice bachate i kizombe biće održane u Sportskoj hali na Kraljevici sa početkom u 15:00 časova dok će  treća radionica biti održana u Omladinskom centru sa početkom u 19:00 sati, posle koje će se nastaviti žurka.

Postoje mnogi stilovi salse: kubanski, portorikanski, kolumbijski, Njujork…

Salsa muzika je spoj tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latino-američkih ritmova koji su preneti sa Kube i Portorika do Njujorka tokom migracija, negde između 1940-ih i 1970-ih godina.

Postoje podeljena mišljenja da li je salsa nastala na Kubi ili u Portoriku. Na oba ostrva to je glavni ples i poznat je širom sveta. Plesni koraci koji se igraju u kubanskoj salsi potiču od kubanskog sona, ali su na njih imali uticaj i drugi kubanski plesovi, kao što je mambo, ča-ča, guarača, čangui, rumba, jambu i drugi.

Na Kubi je ona dobila novi oblik u grupnom plesu Rueda De Kasino, gde parovi formiraju krug i igraju uz pomoć vođe koji objavljuje svaku sledeću figuru. Rueda se naravno igra i kod nas.

Značajna imena za razvoj salse su Dominikanac Johnu Pacheco koji je formirao svoju diskografsku kuću 1964. sa kojom je veoma uspešno promovisao latino muziku. Ostali bitni muzičari za razvoj salse su: Karlos Santana, Tito Puente, Buena Vista…

Organizatori poručuju da je radionica otvorernog tipa, ulaz je besplatan i svi su dobrodošli.

Reklame