Foto: Glas Zaječara

Na velikom broju fasada u Zaječaru anonimni autori ostavili su neku svoju poruku. Pored ljubavnih poruka, imena i datuma, poruka navijača, na fasadama ima i grafita diskriminatornog i pretećeg karaktera. Neki od grafita posebno su zabrinjavajući zbog isticanja prepoznatljivih rasističkih i neonaciatičkih simbola. Kukasti krst jedan je od tih simbola – čijim veličanjem se potpuno zanemaruju milionske žrtve. Jedan takav grafit nacrtan je na kući porodice Jankulović.

Na kući porodice Jankulović, 2015. godine, nekoliko dana nakon uređenje fasade, nepoznati počinioci nacrtali su kukasti krst.

Nenad Jankulović kaže za portal Glas zaječara da je taj grafit davno nacrtan, i da do sada nije prijavio policiji.

„To je neko nacrtao nekoliko dana posle sređivanja fasade na našoj kući. Nisam prijavljivao to policiji do sada. Da budem iskren niko nije ni dolazio do nas da nas nešto pita o tom grafitu, osim komšija koji su bili šokirani, kao i prolaznici koji zagleđuju taj simbol zla“- kaže Jankulović.

Kukasti krst – simbol nacizma ne nalazi se samo na kući porodice Jankulović. 19. februara 2019. godine prilikom obilaska Hale sportova u Koltujevcu, na ulaznim vratima ovog objekta uočili smo kukasi krst.

U aprilu 2019. godine, tačnije prvog dana aprila, na kući Mirka Jovanovića, pripadnika Romske nacionalne manjine, osvanuli grafiti sa Fašističim simbolima, kao i grafiti sa pozivom na smrt.

 

Da li će se i kada će nadležni rešiti da uklanjaju ovakve simbole, kao i da sankcionišu izgrednike koji ruže grad crtanjem ovakvih grafita, pokazaće vreme koje dolazi.