Foto: Planinarsko društvo Gvozdac
Reklame

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, postavljen je pravoslavni krst visine 33 metra i težak 16,5 tona. Napravljen je od čelične konstrukcije, finansiran je iz donacija, a blagoslov je dala Eparhija Žička. Koliko je impozantan, govori i podatak da će moći da ga vidi pola Srbije, piše N1.

Krst na Stolovima videće se iz mnogih delova Srbije, sa Jastrepca, Rudnika, Kopaonika, pa čak i sa Prokletija i Šar planine, a biće i osvetljen. Struja koja će krst osvetljavati, dobijaće se iz solarnih ćelija koje će biti postavljene na vrhu.

Iako ideja Planinarsko-sportskog društva „Gvozdac“, koji su praktično i inicijatori celog projekta, postoji još od 2007. godine, radovi su praktično započeli 2018. godine. Tada je iskopan i betoniran temelj. Zanimljivo je da mikseri koji prave beton nisu mogli da se popnu na vrh Usovica, zbog nepristupačnog terena, pa je on morao da se pravi na licu mesta. Temelj za krst iskopan je na dubini od tri metra.

„Postavljena je čelična konstrukcija teška 16,5 tona. A u sam temelj je utrošeno 5,5 tona gvožđa i 1.900 džakova cementa. „Amiga“, koja je izvela radove na postavljanju krsta, uspela je da na sam vrh dopremi mašine, što je veliki uspeh. Za par dana će biti postavljeno osvetljenje, a onda se očekuje da ga Episkop Žički i osvešta“, kaže Milutin Vukosavljević iz planinarskog društva „Gvozdac“ iz Kraljeva.

Prema rečima protojereja Ljubinka Kostića iz Organizacionog odbora za podizanje krsta, on se na Stolovima sagradio isključivo uz pomoć dobrovoljnih priloga pojedinaca i privatnih firmi.

Ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva još pre trinaest godina, a ona je zatim podržana blagoslovom vladike Hrizostoma, tadašnjeg episkopa Žičke eparhije. JP „Srbijašume“ su Eparhiji Žičkoj ustupile plac na samom vrhu Usovica, kako bi se postavio krst koji će biti okrenut prema Kraljevu.

„Vrh Usovica je namenski izabran, jer bi se onda Krst mogao videti iz najvećeg dela Srbije, ali i okolnih zemalja. U Kraljevu pomalo bežimo od svoje istorije, i zaboravljamo da su u našoj okolini nastali i Žiča i Studenica. Zato je ovaj grad neverovatan za srpsku istoriju, crkvu i državu“, kaže Milutin Vukosavljević iz Planinarskog društva „Gvozdac“.