Foto: Gerd Altmann preuzeto saPixabay

Kad smo sumirali šta se dešavalo poslednjih nedelja sa epidemiološkog i kliničkog aspekta, došli smo do zaključka da sve mere koje su i do sada važile važe, treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu, rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba. Apelovala je da se poštuju mere i da se ljudi vakcinišu, podsećajući da imamo i dalje više od 40 odsto punoletnih građana koji to nisu uradili.

Čuvajte sebe i svoju porodicu, jedino tako možemo da izađemo kao pobednici, navela je. Rekla je i da su kovid propusnice dale efekte.

Kako je navela, kao ispravna ispostavila se odluka da ne bude ranijeg raspusta, jer se u školama situacija nije pogoršala. Raspust počinje za dva dana i pretpostavljamo da će i to da utiče na epidemiološku situaciju, navela je.

Moramo da budemo svesni da je virus tu, od pre par dana smo i zvanično detektovali i prisustvo omikron soja koji se brže širi od drugih sojeva, dodala je, osvrćući se na to da je sada period slavlja i proslava.

Podsetimo, lekari okupljeni u udruženju Ujedinjeni protiv kovida nešto ranije pozvali zdravstvene vlasti u Srbiji na hitnu akciju, imajući u vidu trenutnu epidemijsku situaciju koju, kako navode, karakterišu nepostojanje adekvatnih protivepidemijskih mera i oglušivanje o one koje postoje na papiru, nedovoljan odziv stanovništva za vakcinaciju i prisustvo omikron varijante SARS-CoV-2 virusa.

„Naglašavamo da će svi oni koji budu dozvolili i oni koji budu organizovali masovna okupljanja za vreme predstojećih slavlja i novogodišnjeg dočeka i oni koji su samo deklarativno protiv toga (medicinski deo Kriznog štaba) biti direktno odgovorni za umiranje ljudi. Oni koji planiraju doček organizovan u korist prenošenja virusa neka shvate da je poništeno slavlje bolje nego poništen život i neka misle na svoje starije, svoju decu i svoje zdravstvene radnike”, poručili su Ujedinjeni protiv kovida.

Na pitanje da li je u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji primereno organozovanje masovnih proslava za doček Nove godine, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao se na svest građana o rizicima i preventivne mere organizatora, dok je predsednica Vlade Ana Brnabić one koji pitaju označila licemerima.

Izvor:

Reklame