Foto: Gerd Altmann preuzeto saPixabay

Kako će se izvoditi nastava u školama, da li će deca morati da nose zaštitne maske sve vreme, koje vrste maski će biti dozvoljene i da li je uopšte moguće organizovati rad u školama.

Ovo su samo neka od brojnih pitanja na koje roditelji i prosvetni radnici nikako da dobiju odgovor iako je do početka nove školske godine ostalo još samo desetak dana.

Ministarstvo prosvete, na čijem je čelu Mladen Šarčević, još uvek nije predočilo konačno rešenje o izgledu nastave, a uz to, svakodnevno se mogu čuti kontradiktorne poruke predstavnika Kriznog štaba u vezi sa nošenjem zaštitnih maski.

Tako je epidemiolog Predrag Kon pre tri dana izjavio da će deca morati da nose troslojne maske, da bi već sutradan naveo da će moći da nose maske od bilo kojeg materijala.

Potom je juče epidemiolog Branislav Tiodorović, takođe član Kriznog štaba, rekao da će učenici nositi one maske koje im obezbede roditelji, naglašavajući da škole treba da počnu da rade normalno, ali da bi se u slučaju da dođe do novog pika epidemije virusa korona virusa prešlo na onlajn sistem nastave.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da je „potpuno neozbiljno da u roku od 2-3 dana dobijamo kontradiktorne informacije o nošenju maski u školama“.

– Prvo je rečeno da maske moraju da budu troslojne, pa onda da mogu obične i na kraju da učenici ne moraju tokom časova da ih nose. Ako maske nisu neophodne na času, u relativno maloj prostoriji u kojoj se nalazi nastavnik i još 15-16 učesnika, postavlja se pitanje zašto, na primer, onda ne možemo da uđemo u zgradu opštine bez zaštitne maske, ukazuje Markov za Danas. On smatra da je logično da učenici tokom nastave nose maske.

Što se tiče izvođenja nastave, naš sagovornik smatra da je bolje organizovati onlajn nastavu od 1. septembra ako se već očekuje novi talas virusa korona.

– Ako budemo u situaciji da se za 2-3 nedelje ponovo vraćamo na onlajn nastavu, onda mi je logičnije da od 1. septembra, ili ako je potrebno da se početak školske godine pomeri za još dve nedelje, krenemo sa onlajn nastavom – naglašava Markov.

Upitana da prokomentariše to što Krizni štab zbunjuje javnost da li će i koje maske deca nositi u školi, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, ukazuje da se to uklapa „u opšti milje zbunjivanja i ministra prosvete“.

– Naši učenici će razumeti kad im lepo objasnimo da nešto moraju da rade. Međutim, sigurno će im u nekom trenutku biti vruće, te će maske da skidaju, da stavljaju na klupu, pa će da ih ponovo stave na lice, i slično. Deci će biti teško, jer su naučila da se druže, da prilaze jedni drugima. Očekujemo dodatno objašnjenje o tome da li će deca stalno morati da nose maske, koliko maski roditelji da spreme… Najgore su te suprotne poruke koje dobijamo od Kriznog štaba. Bolje je da ćute nego svaki dan da pričaju različito – naglašava Janković za Danas.

Kako objašnjava, nastavnici neće moći sve vreme da predaju pod maskom, već je potrebno da im se obezbede viziri. Naša sagovornica smatra da je najmudrije odložiti početak školske godine, kao što to rade pojedine zemlje u Evropi, da bi se videlo kako će izgledati epidemiološka situacija u Srbiji i da li je u skladu s tim moguće opremiti škole.

Mnogo rečeno, ništa dogovoreno

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je juče da na osnovu uputstava koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored. Iz Unije su naveli da je na sastanku sa ministrom Mladenom Šarčevićem, koji je održan 13. avgusta, „mnogo toga rečeno, ali gotovo ništa nije dogovoreno“. „Na sastanku smo od ministra čuli da stručna uputstva nisu ‘Sveto pismo’ i da se mogu menjati, da su direktori odgovorni za organizaciju i realizaciju nastave, da se nastava neće odvijati onlajn i da se platforme neće koristiti osim u slučaju povećanja broja zaraženih“, navodi se u saopštenju i ocenjuje da ono što je na tom sastanku izgovoreno „nije u skladu s onim što je predviđeno stručnim uputstvima“.

Izvor: Danas

Reklame