Foto: malus.rs

Zbog izuzetno široke primene i lekovitosti u narodu je nekada bilo rasprostranjeno verovanje da ova biljka potiče iz rajskog vrta.

Gavez, koji se u narodu često naziva i „volovski jezik“, jedna je od najdragocenijih biljaka, koja pomaže u lečenju reumatskih bolova, istegnuća, gihta, preloma kostiju, ali preparati pripremljeni od njegovog korena imaju blagotvorno dejstvo i na kosu i kožu.
Kako gavez deluje?

Gavez sadrži supstancu auksin koji potomaže stvaranje novog tkiva, a alantoin kao glavni aktivni sastojak korena gaveza, podstiče granulaciju i regeneraciju tkiva – zato je gavez delotvoran kod svih vrsta povreda, kod ublažavanja bolova u mišićima, saniranja modrica, zalečenja kože, ublažavanja upala.

Gavez blagotovno deluje i na natečene i bolne vene, kod gihta, stimuliše zarastenje kostiju – te se zato koristi čak i kod preloma, a pomaže i osobama koje boluju od artritisa.

Kuća zdravlja „Simović“ proizvodi gavezovu mast izuzetnog kvaliteta – ako vi ili neko koga poznajete ima neku od navedenih teskoba, telefoni putem kojih se možete više informisati o gavezu su: 066 424 952 i 019 424 952.