Korona virus u Srbiji usporava i to će u narednim danima pokazati i brojke, izjavio je danas vođa stručnog tima za borbu protiv pandemije epidemiolog Predrag Kon, piše Danas.

Govoreći o ukidanju zabrane kretanja vikendom, Kon je za televiziju Prva rekao da to zavisi od podataka koji se budu dobijali u narednim danima. „Čim se bude otvorio vikend, svi će istrčati napolje.

Mi to sve znamo, jako je bitno da nivo virusa bude toliko nizak da to neće dovesti do njegovog novog buđenja i talasa“, rekao je Kon. On je najavio da će videti da što pre moguće uvede normalizaciju života. „Ljudima je već sada svega preko glave i ja to razumem. Biće puno nestrpljenja.

Ovo je borba čitavog naroda ove zemlje protiv virusa“, konstatovao je Kon.

Na pitanje zašto po brojkama u Srbiji umiru mlađi ljudi nego u svetu, Kon je odgovorio da je to zbog uvedene mere da stariji od 65 godina ne izlaze napolje. „To će svakako biti posle Uskrsa. Znamo da ta jednomesečna zatvorenost može da počne negativno da utiče na njih, Potrebno je da se relaksiraju te mere.

Oni su prvi koji moraju da dobiju mogućnost da prošetaju. Do 300 metara od kuće u peridou od pola sata, tri puta dnevno“, rekao je Kon. On je dodao da mogućnost da se vreme za izlazak napolje starijih produži zavisi od daljih dogovora u kriznom štabu.