Reklame

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da se na nivou Srbije stabilizovala krivulja koja pokazuje broj novozaraženih korona virusom, ali da je Beograd i dalje „epidemiološka bomba“ zbog broja mesta gde bi zaraza mogla da se naglo proširi.

On je govoreći Radio-televiziji Srbije ponovo apelovao na gradjane da poštuju propisane mere zaštite, a vlasti pozvao da uključe sve inspekcijske organe u nadzor.

Kao primer kako se mere primenjuju, pomenuo je kafee i rekao da je „vikend tek pred nama“, kada se očekuje da takva mesta budu još punija.

Problem širenja zaraze se proletos „rešavao policijskim časom, sada toga nemamo“, kazao je Kon.

Ukazao je da je korišćenje sanitarnih maski obavezno na javnim mestima u zatvorenom prostoru, a napolju ako ne može da se drži razdaljina medju ljudima.

Naveo je da redovi ispred KOVID-ambulanti i ostalih zdravstvenih ustanova u Beogradu „opadaju, ali jako sporo“, i da to što gradjani i po nedelju dana čekaju rezultate testiranja na korona virus „izludjuje sve nas“.

Govoreći o otvorenom pismu lekara koji su tražili razrešenje Kriznog štaba Vlade Srbije, Kon je naveo da je štab „postavila država“ i da će on otići samo ako ga država i razreši.

„Mi (i potpisnici peticije) smo na istom zadatku i ja njih ne doživljavam kao proitvnike. Svakog od tih kolega poštujem… Ali, odbacujem dodatnu odgovornost za sebe i članove Kriznog štaba za nepridržavanje mera koje su propisane. Odgovornost snose organizatori raznih skupova sportskih, predizbornih, postizbornih…“, rekao je Kon.

Izvor: Beta