Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će posle Uskrsa starijima od 65 godina biti dozvoljeno da utorkom, petkom i nedeljom izadju na po pola sata u prečniku od 600 metara od njihovih domova.

Odgovarajući na pitanja na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa korona virusom u Srbiji, Kon je rekao da će stariji od 65 godina moći da prošetaju u bilo kom periodu tokom policijskog časa kad ostali nisu na ulici tako da ne dodju u kontakt sa nekim ko je eventualno zaražen.

On je kazao da su razmišljanja o popuštanju restriktivnih mera moguća jer se situacija kako je rekao, poboljšava iz dana u dan.

„Testiranje se povećava, imamo sada blizu 3.500 testova dnevno. Nije potpuno ravnomerno ista situacija u svim delovima Srbije, oko Niša, Aleksinca i Prokuplja imamo još uvek nešto viši procenat pozitivnih od svih testiranih dok u Beogradu u jednom danu imamo svega 6,2 odsto što jasno pokazuje da se potencijal virusa gubi“, kazao je Kon.

Rekao je da postoji vrlo jasno razmišljanje vezano za ekonomiju da što pre treba da dodje do popuštanja, ali i dodao da je stav lekara da to treba da ide postupno.

„Najpre treba relaksirati starije od 65 godina koji trpe najviše. Sa ovim rezultatima koji se poboljšavaju biće još relaksacije mera“, rekao je Kon.

Zamenik direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kazala je da je procenat od osam odsto inficiranih koji je utvrdjen u prethodna 24 časa, najmanji procenat od kada se rade testiranja.

„To nam je indirektan pokazatelj da je došlo do slabljanje virulencije i da radimo dobar posao“, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je prisustvo korona virusa potvrdjeno u 17 ustanova za stare u Srbiji, u kojima su obolela 342 korisnika i 72 zaposlena.

Mi odlično stojimo, virus se gasi u većem delu Srbije

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da „odlično stojimo“ kada je reč o epidemiji korona virusa, navodeći da se virus gasi u većem delu Srbije.

„Ako poredimo prave podatke o smrtnosti na 100.000 ili milion ljudi, nećemo imati za šta da se stidimo, to treba reći“, kazao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa epidemijom korona virusa.

Komentarišući najave pojedinih medicinskih stručnjaka da bi već narednog vikenda moglo doći do ukidanja policijskog časa, Kon je rekao da je prerano da se to sada kaže ali da je sigurno da će restriktivne mere biti postepeno ublažavane posle Uskrsa.

„Jasno je da su prvomajski praznici vreme kad smo navikli na druženja ali tada sve može da se pokvari što smo uradili do sada. Ne kažem da će tada još biti policijskog časa, ali moramo imati strpljenja i korak po korak da planiramo“, rekao je Kon.

Odgovarajući na pitanje da li će gradjani moći da planiraju letovanja, on je kazao da  s tim u vezi treba biti oprezan.

„Situacija će ići po pitanju skidanja vanrednih mera ali jako postupno. Biće pritisak da se što pre skinu sve mere ali moramo biti svesni da imamo prilično osetljivu populaciju, posebno stariju od 65 godina. Ja lično neću putovati van Srbije jer se ovde osećam bezbednije“, rekao je Kon.

Zamenik direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević najavila je da će jedan od prvih koraka u ublažavanju restriktivnih mera biti povratak novinara na konferencije predstavnika stručnog tima.

„I mi više volimo direktnu interakciju sa novinarima jer nam mnogo pomažu u borbi protiv ove bolesti. Uskoro ćemo se svi družiti u ovoj sali“, kazala je ona.

Najavljeno je i da sutra neće biti održana konferencija već da će novi podaci o epidemiji korona virusa u Srbiji biti objavljeni na sajtu covid19.rs.

Izvor: beta

Reklame