Reklame

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da su lekari i medicinsko osoblje iscrpljeni i da priliv kovid pozitivnih pacijenta u bolnice mora biti zaustavljen.

Kon je, gostujući na TV Prva, upozorio da ćemo imati porast novozaraženih koronavirusom koji će trajati još neko vreme, ali da ne može biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti.

Kada je u pitanju pooštravanje postojećih mera, Kon koji je i član Kriznog štaba, je rekao da o tome još nije raspravljano, ali da u okviru medicinskog dela Kriznog štaba postoji mišljenje da neko vidljivo zaoštravanje mora da postoji.

„Neko zaoštravanje vidljivo mora da postoji. Rast predstavlja rizik. Samo zadržavanje postojećih mera je bolje nego da se popušta“, rekao je Kon.

Istakao je da mora da se prihvati činjenica da nepoštovanje mera rezultira povećanjem broja zaraženih i da se intenzivno prati situacija u školama, pre svega srednjim.

U ovom trenutku je najvažnija vakcinacija, jer je to jedini način da iz pandemije izađemo što pre.

Tek se nakon 3.000.000 vakcinisanih može govoriti o izlasku iz pandemije, zaključio je Kon.

Upitan o okupljanjima u kojima se građani opraštaju od Đorđa Balaševića, Kon je rekao da bi i Đorđe Balašević voleo da budemo oprezniji i da je njegova obaveza da to kaže.

Izvor: B92, Insajder