Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će gradjani koji se u Srbiju vraćaju iz epidemiološki rizičnih zemalja od petka imati obavezu da se elektronski prijavljuju zdravstvenom sistemu, tako što će sami ubacivati lične podatke u svoj elektronski zdravstveni karton, kao i da imaju obavezu da se jave u kovid ambulante samo u slučaju pojave siptoma respiratorne infekcije.

Kon je gostujući danas na RTS-a rekao da ova prijava već postoji kao test samoprocene na portalu E-zdravlje, i da se očekuje da će sistem elektronskog prijavljivanja za one koji se vraćaju iz rizičnih zemalja početi sa radom od petka.

„Jedina obaveza svakog gradjanina je prijava kroz taj portal. Ubacuju se lični podaci i nakon toga se izvršava prijava u kojoj će pisati kada je ta osoba prešla, i na kom graničnom prelazu. Ako ta osoba dobije neke tegobe, u svakoj situaciji povišene temperature, gubitka čula mirisa, ukusa i respiratornih tegoba, odmah treba da se javi u kovid ambulantu“, kazao je Kon.

Kon je naveo da je zdravstveni nadzor na takav način završava deset dana nakon prijave, kada je potrebno da se gradjani odjave.

„Bitno je da budu prijavljeni. Ovo je jedna od mera gde se ne podrazumeva da će kazna biti glavni način borbe, ali onaj ko se bahato ponaša i dovede do zaražavanja drugih osoba, naročito sa tragičnim posledicama, ne može da izbegne ono što u zakonu piše“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, oni koji se ne budu prijavljivali a dovedu do zaražavanja drugih ljudi, naročito ako dodje do tragičnih posledica, podležu kaznama zbog dovodjenja u opasnost zdravlja stanovništva Srbije.

„Sistem elektronskog prijavljivanja je napravljen tako da se sve završava za 30 sekundi“, kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa je procenio da će ova metoda kontrole epidemije biti izvodljiva, za razliku od uvodjenja samoizolacije ili PCR testiranja za sve koji se vraćaju iz rizičnih zemalja, za koje je procenjeno da neće biti moguće njihovo sprovodjenje.

Na pitanje da li se u narednom periodu očekuje povećanje broja zaraženih korona virusom, s obzirom na procenu da će se u Srbiju nedeljno sa odmora u drugim zemljama vraćati oko 50.000 ljudi, Kon je rekao da „rizik definitivno postoji, ali da ne očekuje neko dramatično povećanje“.

Izvor: Beta

Reklame