Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da je borba protiv epidemije korona virusa „borba na dugi tok“ i dodao da „nema govora da će nas virus napustiti“.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, Kon je rekao da je u svim zemljama Evrope u kojima je došlo do popuštanja mera, povećan broj novoobolelih.

„Mi smo bili pred gašenjem epidemije, došli smo do 18 novoobolelih u jednom danu ali ekonomija daje svoj input. Vraćanje u život bilo je ekonomski neophodno“, kazao je Kon.

Ocenio je da se „grdno vara“ onaj ko misli da je Krizni štab samo medicinski.

„Ovo je državni Krizni štab, što znači da je ekonomija i te kako važna“, naveo je Kon.

Kazao je da je od 11. maja bilo upozorenja za studentske domove, utakmice, izborne dogadjaje.

„Sve je to bilo vrlo loše po epidemiološku situaciju“, kazao je epidemiolog.

Govoreći o eventualnom vraćanju nekih mera s obzirom na porast broja novoinficiranih u Srbiji prethodnih dana, Kon je rekao da je opšta procena da nema mera zatvaranja ali i apelovao na gradjane da shvate da svako javno okupljanje, posebno u zatvorenom prostoru, predstavlja povećan rizik.

„Ja bih sve zatvorio, to je najlakše da se reši ali to nije moguće. Mi smo u proglašenoj epidemiji koja je sama po sebi vanredna situacija. Ne možemo pustiti da se virus prenosi bez ikakve kontrole“, rekao je Kon.

Imunolog Srdja Janković ocenio je da se situacija sa korona virusom u Srbiji pogoršava i da postoji potencijalno novo razbuktavanje epidemije zbog čega je neophodno rigorozno sprovoditi protivepidemijske mere.

„Ne znamo da li je virus biološki oslabio, mutacije postoje, ali samo neke mutacije dovode do promene osobina“, naveo je Janković.

Izvor: Beta

Reklame