Član Kriznog štaba dr Predrag Kon ocenio je danas kao veoma pozitivnu molbu patrijarha Irineja vernicima da se u vreme uskršnjih praznika pridržavaju mera propisnaih u borbi protiv širenja zaraze korona virusom i da je „jako važno“ što je poglavr SPC podržao stav stručnog tima, piše Danas.

Kon je, gostujući u programu N1, rekao kako „nije siguran“ da će i pored tog apel patrijarha crkve za uskrs ostati prazne, ali je, kako kaže, „važno da je dughvni predvodnik saopštio to što je saopštio“.

„Mislim da je učinjeno ono što je moralo biti učinjeno. Sve ostgalo ćemo videti. Ne može se protiv nekih ubeđenja i uverenja na silu, ali je bitno da je izrečeno ono što je izrečeno“, rekao je Kon.

On je naveo da niko iz stručnog dela nije nikad imao ništa protiv proslave Uskrsa, ali da je jasan njihov stav o potrebi sprečavanja socijalnih kontakata kao efikasnoj meri za sprečavanje širenja zaraze.

Istovremeno, Kon je ponovio preporuke o socijalnom distanciranju, nošenju maski i rukavica, naročito u zavorenom prostoru. Kon je ocenio da će epidemiološka situiacija u Srbiji biti „značajno bilja“ za oko za dve sedmice, krajem aprila ili početkom maja.

Kon je Na pitanje može li se govoriti o zaravnjenju epidemiološke krive s obzirom da Srbija već tri dana zaredom beleži po više od 400 novozaraženih, Kon je ukazao da je to u direktnoj vezi sa povećanim brojem testiranih jer se sa oko 1.500 preško na 3.000 tetsiranih dnevno, pa „ta dinamika podrazumeva i otkrivanje većeg brioja broja blažih slučajeva“ koji se ne bi otkrili bez testiranja.

Kon je naveo da kako se po brojnom stanju obolelih u većem delu zemlje „jasno vidi da opada broj pozitivnih nalaza“.

On je sada na nivou 10 posto, što pokazje da virus gubi snagau, a druge respiratorne infekcije se pojavljuju kao pozitivne na testovima.

Kon smatra da se posle incidenta sa velikim brojem zaraženih u Gerontološkom centru u Nišu ispostavilo kao dobra stvar što su druge ustanove sličnog tipa zn incident u nekoj drugoj sredini i ustanovi iz domena socijalne zaštite.