Nakon ukidanja vanrednog stanja, zamisao je da stariji od 65 godina sami procenjuju rizik na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji, koji će i dalje redovno biti dostupni, izjavio je danas za internet portal Nova.rs član republičkog Kriznog štaba za suzbijaje epidemije korona virusa, epidemiolog Predrag Kon.

Kon je za Nova.rs rekao i da će se penzionerima i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično.

„Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi“, kazao je Kon.

Kon je rekao i da nakon ukidanja vanrednog stanja ostaje na snazi karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana, ali da će se takve odluke razmatrati i uskladjivati sa medjunarodnim dogovorima i merama.

„Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata“, rekao je Kon, koji je dodao da ne očekuje masovne letove i dolaske u Srbiju, sve dok se mere i protok ljudi ne usklade na medjunarodnom nivou.

Prema njegovim rečima, normalizacija zdravstvenog sistema, zakazivanje pregleda i operacija koje nisu mogle da budu obavljene zbog epidemije, takodje će ići postepeno i zavisiće od tempa oslobadjanja onih kapaciteta koji su sada pretvoreni u kovid bolnice.

„U nekom kasnijem periodu bi kovid bolnice trebalo da budu spremne da ponovo postanu kovid bolnice, ukoliko dodje do promene situacije pred kraj godine“, rekao je Kon.

Vlada Srbije saglasila se danas sa predlogom Ministarstva odbrane da se ukine vanredno stanje u Srbiji koje je proglašeno 15. marta zbog epidemije korona virusa, uz obrazloženje da je „uspostavljen epidemiološki nadzor nad oboljenjem Covid-19“, i da je kao rezultat preventivnih mera došlo do usporavanja epidemijskog toka i do pada intenziteta aktivnosti virusa.

O predlogu Vlade Srbije Narodna skupština treba da se izjasni na prvoj narednoj sednici, za koju se očekuje da će biti sazvana u sredu, a u tom slučaju vanredno stanje bi zvanično moglo da prestane da važi od četvrtka.

Izvor: Beta

Reklame