Ministar prosvete Mladen Šarčević saopštio je na današnjoj konferenciji da je predviđeni model odvijanja nastave takav da đaci od 1. do 4. razreda budu u školama, s tim što će biti smanjen broj učenika gde je to potrebno, odnosno, odeljenja će biti podeljena na dva dela. Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se preporučuje da deca nose maske neprestano, ali da će im biti dozvoljeno da ih skinu dok prate nastavu.

Šarčević je rekao da u narednom periodu „ne očekuju nekakvo vanredno stanje“, te da je praćenje nastave na daljinu najlošiji model.

„Istražujući koliko roditelja ne može da pazi na dete kod kuće, došli smo do podatka da je to preko 22 odsto roditelja. Zato je pokrenut mehanizam da mlađi osnovci treba da pohađaju nastavu. Imamo 45 odsto škola u kojima odeljenja ne moraju da se dele. Imamo razne prostorije u školama koje mogu da se pretvore u radni prostor“, naveo je ministar.

Ponovio je da je nabolji model da škole redovno rade.

„Prva grupa osnovaca će početi sa nastavom od 8 časova, a u drugom bloku, nakon 20 minuta pauze, ide druga grupa i tu nastavnik završava svoje obaveze. U drugom delu dana od 14 časova imamo starije osnovce. Petaci i šestaci i sedmaci če imati po pet časova, osmaci po šest i modifikovaćemo raspored tako što ćemo na nedeljnom nivou dobaijati izveštaje na osnovu kojih ćemo eventualno menjati modele“, rekao je.

Naveo je da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, između časova planirarani su petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta.

Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Šarčević navodi da neće biti kabinetske nastave i da „nema šetanja od kabineta do kabineta“.

Istakao je i da postoji opcija da roditelji, koji se boje za svoju decu, ih ne šalju u školu.

„Nećemo praviti pitanje oko toga, ali roditelji tokom septembra treba da se opredele ako žele da nastava bude potpuno onlajn“, ukazao je.

Navodi da će 31. avgusta u popodnevnim satima roditelji morati na kratko da se pojave čija su deca prvi i peti osnove, kao i prvi srednje škole, kako bi se upoznali sa razrednim starešinama.

„Za srednje škole može nekoliko modela da se primeni, a osnovni model je da rade nedeljno i one će raspoređivati grupe u zavisnosti od programa. Na primer, nećemo decu medicinskih škola terati da idu na praksu“, naveo je.

Šarčević kaže da će onlajn nastava od petog do osmog razreda biti pre podne, a za srednje popodne, kao i da će svi sadržaji moći da se nađu na RTS Planeti, a biće im dostupan i skraćeni čas koji će moći roditelji sa decom da premotaju i pogledaju.

Ministar prosvete rekao je će mere i odluke o radu fakulteta biti saopštene sledeće nedelje.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da pre polaska u školu, svaki roditelj treba detetu da izmeri temperaturu i da dete koje imali bilo kakve respiratorne simptome ne sme da dođe na nasavu.

„Kada dete dođe do škole, ono mora da počne da nosi masku i odlazi do svoje klupe. Pre nego što uđe učionicu mora da opere ruke. Preporučujemo da se neprestano nose maske. Ali u toku slušanja časa može da skine masku, nije obavezno da je nosi. Mislimo da je najpametnije da se neprestano nosi maska. Ako dete počne da govori, odmah bi trebalo da stavlja masku, kao i kada izlazi iz učionice. Sve vreme dok je to moguće, treba držati otvorene prozore u učionicama“, upozorio je.

Ponavlja da „svako nenošenje maski podrazumeva povećanje rizika“, ali ako se vidi da je neko dete posebno uznemireno zbog toga, postoji period kada će moći da je skine.

Kon je naveo da je kontrola nošenja zaštite neophodna.

„Mora da se kontroliše, mora da se nađe način i tu nema opravdanja. To što nema načina sada, ako ga nema, ja isto kritikujem“, istakao je Kon.

Kako kaže, kolektivni sportovi, u vreme kada je virus prisutan, ne mogu da se tolerišu.

„Znamo da pevanje može da poveća izlučivanje virusa, u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu, to treba potpuno izbeći. Nema navijanja u nekom sportu. To su stvari o kojima će se pričati tokom tih prvih dana. Očekujemo i video priloge koji će biti emitovani na javnom servisu, tako da će se sve o čemu pričamo približiti i deci i rositeljima. Oni treba gde god je moguće da se prikazuju i u školama.

Đacima maske obezbeđuju roditelji, zaposlenima u školama lokalne samouprave

Ministar Šarčević je napomenuo da je dužnost roditelja da obezbede maske za decu, dok je na lokalnim samoupravama da obezbede zaštitna sredstva za zaposlene u prosveti. Dodao je i da će škole nabaviti rezervnu količinu.

„Ministarstvu državne uprave i loklanim samoupravama pojedinačno poslao sam uput da se sete da su oni odgovorni kad su u pitanju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, jer oni plaćaju materijalne troškove, i da obezbede sve ono što je po standardu bilo preporučeno“, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima Ministarstvo na republičkom nivou je zaduženo za učeničke i sudentske domove i za institute i obezbediće sve nophodno.

Doktorka Kisić Tepavčević je ponovila da roditelji deci mogu nabaviti i platnene kaske koje se peru i koriste više puta.

„Kada su u pitanju maske bilo koja je zadovoljavajuća samo je bitno da se nosi ispravno“, rekla je ona i dodala da će u vezi sa tim biti organizove i dodatne edukacije.

Na pitanje kakva je procedura ukoliko se u školi desi slučaj pojave zaraženih, zamenica direktora Batuta je ponovila da niko ko ima bilo kakave simptome ne treba da ide u školu.

„Ako se tokom biravka u školi kod zaposlenih jave simptomi oni moraju da se jave u najbližu kovid ambulantu, dok učenici treba da se jave nastavniku. Tada sa maskom odlaze u sobu za izolaciju, koja je predviđena u svakoj školi, nakon čega se pozivaju roditelji koji su dužni da dete odvedu lekaru“, objasnila je Kisić Tepavčević, dodajući da se ukoliko se laboratorijski potvrdi pozitivnost to prijavljuje zavodima za javno zdravlje koji preuzimaju nadzor.

Izvor: Insajder