Komentarišući nove mere nadzora koje na snagu stupaju večeras u 18 sati, doktorka Kisić Tepavčević rekla je danas na koferenciji za medije Kriznog štaba da cilj tih mera nije nije kažnjavanje, već bolja kontrola onih koji se vraćaju u zemlju, kako bi se kontrolisao eventualni priliv pozitivnih. Epidemiolog Predrag Kon dodao je da se već desilo da ima zaraženih među povratnicima.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepačević rekla je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljnija u odnosu na ostale zemlje u regionu i da povećani nadzor nad putnicima uveden kako bi im se reklo na šta da obrate pažnju prilikom povratka u zemlju.

Dodala je da ko posle 18 časova uđe u zemlju, dužan je da se prijavi na sajt e-zdravlje, kao i da oni koji su zdravstveno upozorenje na granici dobili pre 18 časova nisu dužni da se prijave, ali da je preporuka da to urade.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se u Beogradu već desilo da ima zaraženih među povratnicima i da su tri od ukupno devet pozitivnih u jednom domu zdravlja putnici koji su se vratili iz Crne Gore.

On je dodao da među zaraženim putnicima ima i onih koji dolaze sa drugih destinacija, poput Egipta i Hrvatske.

I Kon je rekao ovaj sistem nadzora nije napravljen da nekom smeta, već da bude od koristi, ali je dodao da svako treba da zna da zakonska regulativa postoji.

„To je kao kada vozite po gradu i znate da je ograničenje 50 a vi vozite 80, odmah ste svesni da ste u prekršaju. Ne daj bože da zgazite nekog i da on umre zbog vas, znate kakve su sankcije“, objasnio je dr Kon.

Na pitanje da li je uvođenje mera kotraproduktivno zbog gužvi koje su se stvorile, Kon je rekao ne bi trebalo da bude, jer se povratkom smanjuje broj dana izloženosti virusu u sredinama u kojima je epidemiološka situacija lošija nego kod nas.

Kisić Tepavčević: Učenici se odgovorno ponašaju

Od početka školske godine koronavirus potvrđen je kod 33 učenika i 17 nastavnika u osnovnim i 16 učenika i četiri profesora u srednjim školama.

Prema rečima doktorke Kisić Tepavčević, registrovan je samo jedan slučaj lokalne transmisije, odnosno prenosa virusa u razredu, dok su ostala zaražavanja bila van školske sredine.

Samo u poslednjoj nedelji zaraza je laboratorijski potvrđena kod 13 učenika i šest nastavnika u osnovnim i pet đaka i dva profesora u srednjim školama.

Kisić Tepavčević kaže da su podaci o obolevanju u školskoj sredini pokazali da je učestalost obolevanja među decom školskog uzrasta niža nego u ostalom delu populacije.

Izvor: Insajder

Reklame