Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da kontrolni PCR test nije najpouzdaniji pokazatelj da pacijent nije više zarazan, već da ključnu ulogu ima kontrolni pregled.

Kon je za NovaS kazao da kod lakših slučajeva infekcije korona virusom, izolacija može biti prekinuta 14 dana nakon obolevanja, bez dodatnog testranja, ali uz uslov da „najmanje tri dana osoba nema nikakve simptome“.

„Ako recimo, neko ima deset dana tegobe, onda može da bude slobodan nakon 14 dana, a ako recimo ima tri nedelje tegobe onda mora još tri dana da bude bez tegoba i onda se smatra da nije više zaražen“, naveo je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, za pacijente koji se zbog infekcije korona virusom nadju na bolničkom lečenju važi pravilo da se tek nakon negativnog kontrolnog testa otpuštaju kući i stavljaju 14 dana u izolaciju.

„Nakon toga nije potrebno još jedno testiranje“, kazao je Kon.

Upitan da li je dobro da se lekari prilikom prekidanja izolacije oslanjaju na to šta im pacijenti kažu o svom stanju, Kon je kazao da za donošenje zaključka ključnu ulogu ipak ima kontrolni pregled.

„I kod nas i u svetu se dešavalo da svi misle da je važan test, a u stvarni je daleko važniji kontrolni pregled. Dakle, lekar mora da vidi i da napiše da prestaje izolacija“, kazao je Kon.

Dom zdravlja Novi Sad saopštio je u ponedeljak da je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ ukinuo kontrolni PCR test, a da će pacijenti nakon isteka izolacije od dve nedelje morati da se jave u Dom zdravlja.

„S obzirom na to da se nakon izolacije neće raditi PCR testiranje, lekarski izveštaj će u mnogome zavisiti od izjave pacijenta: kako se trenutno oseća, da li ima tegobe“, naveli su u saopštenju iz tog doma zdravlja.

Kon: Moguće da će djaci koji se vraćaju iz inostranstva u školu poći deset dana kasnije

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je moguće da će Krizni štab za borbu protiv korona virusa preporučiti da deca koja su bila u inostranstvu novu školsku godinu započnu deset dana kasnije, zbog postojanja rizika da se u zemlju vrate zaraženi virusom.
„To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka“, kazao je Kon za današnju „Politiku“.

Kon je naglasio da ne bi bilo mnogo takve dece, „možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji“.

Izvor: Beta