Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se nalazimo na izlasku iz epidemije i da ulazimo u period sporadičnog javljanja virusa. Kako kaže, virus je još uvek u cirkulaciji i može naći put do osetljive osobe, pa se otvaranje domova za stare u ovom trenutku ne očekuje.

„Završava se 12 nedelja koliko je očekujuće trajanje ove epidemije i ulazimo u period sporadičnog javljanja virusa sve dok se potpuno ne ugasi. Za to još uvek moramo da sačekamo. Juče je bilo 0,8 odsto pozitvinih nalaza, kad padne ispod 0,5 to je sporadično javljanje“, rekao je Predrag Kon za RTS.

On je istakao da je moguće da se dešavaju otkrivanja virusa u nekim „džepovima“ i tokom juna.

Dokle god je virus u cirkulaciji, prema njegovim rečima, može da uđe u kolektiv gde su osetljive osobe, kao što su domovi za negu starih, i izazove teško, pa i smrtno teško oboljenje.

„Zbog toga se za sada ne može očekivati postepeno otvaranje domova. Onog momenta kada ne bude virusa u cirkulaciji, onda će to biti i adekvatno i propraćeno“, ističe Kon.

Kada su u pitanju serološka testiranja građana na lični zahtev koja su moguća od 1. juna, Kon je naglasio da samo potpuno negativan nalaz znači da nisu bili u kontaktu sa virusom.

„Čim je nalaz pozitivan na antitela, potrebno je da se građani jave lekarima infektolozima, virusolozima ili imunolozima, kako bi se otkrilo gde je moglo da dođe do zaražavanja i da se tada odlučuje šta dalje“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima nošenje maske na otvorenom je „potpuno besmisleno“ osim kad se nalazimo u bliskom kontaktu.

„Maska je neophodna u nastupajućem periodu, preko leta isključivo za starije od 65 godina i hronične bolesnike, dok god ne objavimo da nema virusa uopšte“, objašnjava epidemiolog.

Izvor: Insajder

Reklame