Reklame

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da je svaki rizik završen. Prema njegovim rečima, eventualno donošenje odluke o karantinu za državljane Srbije po povratku sa godišnjih odmora ne može se doneti „preko kolena“, već se mora dobro razmotriti.

On je naveo da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju. Reč je o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obaveznom nošenju maski.

Institucije culture čije je otvaranje dozvoljeno i očekuje se 1. septembra, će morati redovno da se provetravaju, da se dezifikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posetilaca mora biti najmanje metar i po levo, desno, napred i nazad, odnosno, kako je rekao Kon – devet kvadratnih metara po čoveku.

Prema njegovim rečima, članovi ansambala koji nastupaju moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a na repertoarima će biti predstave u kojima ima najmanje učesnika.

„Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se pre svega odnosi na bioskope“, naglašava epidemiolog.

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja.

U školsku godinu ulazi se tempirano, kada je situacija najpovoljnija, navodi član Kriznog štaba.

Prema poslednji podacima od juče u 15 časova još tri osobe su preminule od posledica koronavirusa, a od 7.261 testirane osobe, 57 je pozitivno na kovid19. Ukupno je u Srbiji prema zvaničnim podacima od koronavirusa preminula 701 osoba.

Izvor:Insajder, RTS

Reklame