Reklame

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da je u Srbiji stanje daleko od povoljne epidemiološke situacije i apelovao na građane da i dalje sprovode mere kako bi se sprečila povećana aktivnost virusa.

„Broj koji se testira u kovid ambulantama Beograda na dnevnom nivou zbog sumnji na kovid ne opada poslednje dve nedelje. Sa povratkom putnika iz inostranstva i polaskom u školu moguće je da dođe do povećane aktivnosti virusa“, naveo je on u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Mere se zato moraju sprovoditi, kako je rekao Kon, posebno zabrana okupljanja više od 30 osoba, koja je, uz strogo poštovanje protivepidemijskih mera, odobrena samo bioskopima i svim institucijama kulture u većem broju.

„Nema povoljnijeg trenutka za polazak u škole, jer će se za svega nekoliko nedelja situacija verovatno nešto pogoršati. Postoje, sada već ponovljeni pokazateljii da mlađa deca nisu dobri prenosioci virusa, a iskustva iz vrtića je da deca ekstremno retko obolevaju od kovida 19 i to uglavnom sa blagim simptomima“, dodao je.

Kon je apelovao da svi zajedno sprečimo ponovno punjenje bolnica „koje pod naletom epidemije postaju kovid bolnice“, kako bismo pomogli, kako je rekao, sebi i zdravstvenim radnicima.

„Apel, molba pa i preklinjanje za razumevanje posebno mladih ljudi. Možemo mi to… S velikim poštovanjem zbog dosadašnjeg trpljenja i razumevanjem zbog sve ogorčenosti“, zaključio je Kon.

Izvor: N1