Foto: Vukajlija.com
Reklame

Zaječarci su veliki ljubitelji sedme umetnosti, iako je bioskop davno zakatančen. O tome svedoči filmska replika kojom se pozdravljaju ovih dana:

“Šta će biti s kućom?”

“Zapaliću je!”

Šalu na stranu, jeste da su “Maratonci” kultni film i da je naš Radmilović bio briljantan, ali u ovom slučaju reč je o politici, o velikoj koaliciji za male izbore, kako je lepo definisao jedan zaječarski kolumnista.

Izbori za članove Saveta Mesnih zajednica nikada nisu bili posebno značajni ni za koga, osim za vladajuću garnituru. Em izabrano članstvo ni o čemu ne odlučuje, rad je volonterski, sela su (a i grad) u očajnom stanju, novac se iz gradske kase prenosi na kašičicu. Zbog toga je i izlaznost obično oko 15%.

Toliko je otprilike revnosnih stranačkih vojnika i uže familije kandidata sa lista.

Jedino što je dobro jeste što birači zaokružuju redni broj ispred imena i prezimena kandidata, a ne glasaju za celu listu.

Obični građani zaokružiće prvih 10 ili 15, eventualno neko ime koje im je poznato, komšiju ili rođaka, dok će se stranke polomiti da u svakoj mesnoj zajednici izedklamuju građanstvu pod kojim su rednim brojem oni koji će doneti boljitak. Znate već, bolje puteve, renovirane Domove kulture, balon hale….

I dok opozicija još mudruje, voleli bi da probaju ujedinjeni, ali im je lepše i lakše kad su razjedinjeni, vlast je pompezno objavila da će na izbore izaći domaćinski, složno, u koaliciji „Naša kuća Zaječar – SNS, SPS, JS, Pokret snaga Srbije – Boško Ničić “.

Već su se pohvalili kako 70% građana koji su na lokalnim izborima glasali za sve njih zajedno, prepoznaje strategiju i put kojim grad ide.

Da su skrenuli s puta uverili su se vrlo brzo. Muku namučiše da sakupe potpise za podršku listama. Za svaku gradsku mesnu zajednicu po 150. Mislio bi neko da će ujedinjeni sada dvostruko brže, jače i bolje da dođu podrške, ali ne ide. Saznajemo da im je za drugu MZ bilo potrebno čak 6 dana. Telefonirali su, molili, kumili, obećavali….

Stari SNS neće ni da čuje, novi je ogorčen, najnoviji nadobudan, ostatke PZK nije briga, socijalisti navikli na laganicu, ostali se šlepaju. A potpisa nema.

Teško ide i u selima. Džaba neki (svi baš dobro znamo koji) u svakom izbornom ciklusu menjaju dresove, ne vole ih više meštani. Poštovanje i poverenje su odavno izgubili.

Izbori za članove Saveta MZ su verovatno stvar prestiža za gradske funkcionere. Sećate se kakvu je dramaturgiju Mirković smislio uoči izbora 2014.godine? Pred kamerama je pružio rame za plakanje odbornici Sanji Petrović (sada na listi “Naša kuća” u ime Karićevog pokreta) kojoj je navodno preko telefona pretio odbornik opozicije Nenad Ristović.

Niste valjda zaboravili da je Mirković tada prevario biračko telo svojom grupom građana? Pošto Povereništvo SNS nije donelo odluku o izlasku na vanredne izbore za članove Saveta MZ, Mirković je `ladno, kao i obično, potpuno ignorisao i poverenika i stranku. Njegovi kandidati bili su okupljeni na listi “Pokrenimo Zaječar”, a i on i oni svuda su pričali da predstavljaju SNS, što nije bilo tačno. Treba li da vam kažemo da nijedan medij to nije objavio?

Na gradskom sajtu lako se mogu naći podaci GIK-a o izborima održanim 16.2.2014.godine u 14 mesnih zajednica, odnosno na 37 biračkih mesta. Obmanom glasača, najviše mandata osvojili su kobajagi naprednjaci 85,9 %; koalicija okupljena oko SPS-a 7%, a Pokret „Živim za Krajinu-URS- Boško Ničić“ 2,8 %. Izlaznost je bila 22,06%.

Izbori su tada samo poslužili Mirkoviću da nastavi sa svojom farsom i da danima trubi o neviđenoj podršci koju ima u narodu.

To je cilj i ovih koji su bili pre njega, neki i sa njim, a sada su posle njega. Zajedno.

Samo još da prikupe dovoljno potpisa.

A posle šta će biti s kućom? Videćemo.

Reklame