https://i.ytimg.com/vi/VZ1hJHHKQH0/maxresdefault.jpg
Foto: i.ytimg.com
Reklame

Da ne bi dežurni obezvredili ovo izlaganje tumačenjem  da je ovo još jedan atak mrzitelja, kvazi novinarčića – kolumnista, evo malog pojašnjenja o povodu za nastanak ove kolumne.

Ivan Potić, naš sugrađanin i pisac, objavio je na svom fejsbuk profilu sledeću pesmu:

Foto: Printscreen / Facebook
Prepoznavši se valjda ili se osećajući prozvanim – ko će ga znati šta je u pitanju ( savest i svest su čudo ), član gradskog veća grada Zaječara ( valjda nadležan za pitanja iz oblasti kulture ), odgovorio je sledeće:

Foto: Printscreen / facebook

U razmišljanju kako da počnem pala mi je u trenutku sjajna poruka radikalskog vojvode u haškom Tribunalu tamošnjim sudijama koja odprilike glasi: Možete samo da mi popušite ku*ac.

Oprostite na verodostojnom citatu, ali, Ivana Potića znam veoma dugo, znam ga kao osobu koja osim posla, za koji je itekako kvalifikovan, voli da piše i objavljuje to što piše u vidu knjiga.

Ne znam koliko ih je objavio, ali meni se njegovo pisanje zaista dopada jer na poseban način, svojstven samo Ivanu, mnogo kazuje, naravno ako onaj ko čita ume to da prepozna i shvati.

Kao o osobi za njega takođe mogu da kažem sve najbolje.
E, sad, problem nastaje kada Ivan objavi pesmu na društvenoj mreži i ima tu nesreću da to pročita neko, ko se u poeziju razume kao Marija u onu stvar, i gle čuda, dozvoli sebi luksuz da napisano prokomentariše takođe u obliku pesme.

Pa jaooo, jaooo majko Srbijo, šta si ti skrivila da moraš da trpiš svakakve „književne ili poetske nedonoščadi“ koji daju sebi za pravo da samo zato što su u mogućnosti da se ku*če , jer su na vlasti , dakle, da oni ocenjuju nekoga ko iza sebe ima pregršt nagrada i priznanja?

Upitao sam Ivana šta misli o komentaru dotičnog većnika, koji je, ako se ne varam zadužen za pitanje kulture, odgovorio je pesmom Ljubivoja Ršumovića:

Domovina se brani rekom
I ribom u vodi
I visokom tankom smrekom
Što raste u slobodi

Domovina se brani cvetom
I pčelom na cvetu
Makom i suncokretom
I pticom u letu

Domovina se brani knjigom
I pesmom o nebu
Sestrinom suzom, majčinom brigom
I onim brašnom u hlebu

Domovina se brani lepotom
I čašću i znanjem
Domovina se brani životom
I lepim vaspitanjem

Da su ovo čitali današnji partijski funkcioneri kad su bili mali, možda bi od njih i ispalo nešto… – samo toliko je rekao Ivan, rekavši sve što je imalo da se kaže.

A sada da se vratim na početak, ( parafrazirajući napred pomenutog Vojvodu ): Zato, Ivane Potiću – mogu samo da ti popuše *urac“, ovi i slični im diletanti.

Izvinjavam se onima koji čitaju što sam se spustio na nivo gradskog većnika, to zaista nije moj vokabular, ali čisto da bi dotični mogao da me razume.