Foto: Pixabay / 1820796

Opštine u okruženju hvale se ovih dana novcem koje su dobile na konkursu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz takozvanog Fonda za lokal.

U opštoj besparici kada je svaki dinar važan lokalne samouprave dovijaju se na različite načine da pronađu sredstva za finansiranje projekata od javnog značaja.

Zbog toga imaju i spremne projekte, a pomenuto ministarstvo je ove godine višestruko uvećalo sredstva podrške, tako da je čak 320 miliona dinara otišlo na račune 59 lokalnih samouprava. Dobile su ih i naše komšije u Boljevcu, Knjaževcu, Boru, Negotinu i Kladovu.

Odobrena sredstva su od pola miliona, koliko će Kladovo koristiti za organizaciju turističke manifestacije “Zlatna bućka Đerdapa”, do čak devet miliona dinara koliko je Boru potrebno za novi vrtić.

Ostale opštine u Srbiji dobile su novac za dogradnju vrtića; rekonstrukciju fasada, trotoara, trgova, ulica i mostova; javnu rasvetu i vodovodnu mrežu; nabavku informatičke opreme; kupovinu narodne nošnje za folklorne ansamble; organizaciju sportskih i kulturnih manifestacija…( spisak odobrenih projekata možete pogledati na linku: ODLUKA O RASPODELI SREDSTAVA   )

Pravo pitanje je: Koliko je para dobio Zaječar i zašto ništa?

Da li je moguće da Zaječar ima dovoljno novca za sve potrebe ili jednostavno grad nema spremne projekte i osposobljene kadrove da ih izrade? Ne verujemo.

Toliko je toga što bi moglo u gradu da se uradi, od popunjavanja rupa na kolovozu, adaptacije domova i ustanova kulture, obezbeđivanja prostora za mlade, opremanje kulturno umetničkih društava, organizaciju brojnih turističkih, kulturnih i sportskih manifestacija.

Spisak je podugačak.

Neverovatno je da ne postoji nijedan projekat kojim je lokalna samouprava mogla da konkuriše, a još manje da nema ko da prati konkurse i priprema potrebnu dokumentaciju.

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj bilo je jedno od retkih kojim je grad mogao da se ponosi. Oni su pre dve godine izradili dva odobrena projekta prekogranične saradnje sa Bugarima čijim se perjem kiti sadašnji gradonačelnik, ali ih je on smatrao nepodobnim pa je polovinu otpustio, a polovinu razmestio.

Podobni nisu i stručni, pa…

Da, imali smo do skora i pomoćnika za upravljanje projektima, ali kako je on mandat proveo u ilegali, nije imao vremena da se bavi svojim poslom.

Foto: Printscreen

Od decembra imamo i većnika za sličnu oblast. Nažalost, i njegov doprinos je ograničen.

Sredstva iz Fonda za lokal nisu jedina koja su proteklih dana odobrena lokalnim samoupravama. Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2018“ podržana su 22  projekta iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.

Među njima su i timočke opštine Knjaževac i Negotin. Za projekat „Poboljšanje uslova za negovanje tradicija u kulturi“ Negotin je dobio 5 miliona dinara, dok je Knjaževcu pripalo 4 miliona za realizaciju projekta „Knjaževa varoš, mala Venecija na Timoku”.

Pitate se koliko je para dobio Zaječar i zašto ništa?

 

Reklame