foto:pixabay

Srpski živinari od sledeće godine moraće da usklade kaveze u kojima drže koke nosilje, sa standardima Evropske Unije ili više neće moći  se bave ovim poslom. Pravilnik o držanju koka predviđa da jedna koka više ne bude na 550 centimetara kvadratnog prostora, već na 750.

„Obogaćeni“ kavezi nalaze se u Pravilniku o uslovima i prostoru za držanje, koji je donet još 2010, ali je njegova primena odložena za kraj ove godine, kako bi se farme prilagodile novim uslovima, objašnjava, za „Novosti“, Rade Škorić, direktor „Zajednice živinara“, i navodi da po evropskim propisima u Srbiji bi moglo da se prilagodi tek nekih 25 odsto živinarskih farmi, koje su i najveće u našoj zemlji, dok će male, ukoliko se nešto ne promeni biti zatvorene.

„Farme u Srbiji imaju standarde za kaveze iz 2010. i pitanje je šta će biti sa njima ukoliko ne stignu da urade ono što treba. U Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja i toliko isto otprilike kokošaka u domaćinstvima, koje žive u nekontrolisanim uslovima. EU je promenila pravilnike, kada je počelo da se vodi računa o dobrobitima životinja, u periodu od 1999. do 2012. godine“-rekao je Škorić.

Da bi se sve živinarske farme prilagodile novim uslovima potrebno je između 50 i 60 miliona evra.

„Svih ovih godina akumulacija gotovo i da ne postoji, zbog zatvorenog tržišta, jer naša jaja ne mogu da se izvoze u EU, jer država nije uradila monitoring na salmonelu, ali i zbog neusklađenih standarda držanja koka nosilja. Mnoge farme rade na ivici egzistencije, naročito zbog niske cene jaja. Ukoliko se ne odloži primena ovog Pravilnika, jaja ćemo morati da uvozimo, jer je sigurno da svi koji to ne budu mogli da ispune, od januara ili februara sledeće godine više neće moći da posluju“-kaže Škorić.

Škorić je naveo da bi kavezi bili sređeni, potrebno je uložiti 10 evra po koki nosilji. U Srbiji je registrovano 900 živinarskih farmi samo za proizvodnju jaja. Tu se nalazi tih četiri miliona koka. Od tog broja, polovina kokošaka nalazi se kod 15 velikih kompanija. Srbija sada izveze između 45 i 50 miliona jaja u Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Pravilnik o držanju koka predviđa da jedna koka više ne bude na 550 centimetara kvadratnog prostora, već na 750. Visina će najmanje morati da bude 20 centimetara iznad koke, kako bi mogla da širi krila i više da se kreće. Obavezno mora da ima gnezdo, da ne nosi jaja na vidnom mestu, već da može da se osami, kako bi imala sve elemente iz života u prirodi. U kavezu će morati da budu drvene gredice, na kojima će koke da budu, kako ne bi samo stajale na goloj žici. Moraće da postoji „čeprkalište“, gde će moći da kljuca, deo gde da oštri kljun, ali i veći prostor za hranu i pijenje vode.

Reklame