Foto: Pixabay

Znate li koje voće jača želju za seksom?

Samo čaša soka šipka dnevno pojačava seksualnu želju kod muškaraca i žena i izaziva viagra efekt.

Istraživanja su pokazala da su muškarci i žene koji su pili čašu soka šipka dnevno tokom dve nedelje iskusili talas hormona testosterona koji povećava seksualnu želju kod oba pola. Šipak je već ranije proglašen supernamirnicom, a sada će to voće dobiti i titulu prirodnog afrodizijaka.

Studija koju su sproveli naučnici sa univerziteta Queen Margaret u Edinburgu uključivala je 58 dobrovoljaca u dobi između 21 i 64 godine. Do kraja nedelje kod oba je pola primećeno značajno povećanje nivoa testosterona koji kod muškaraca utiče na dlakavost na licu, dubinu glasa i jači seksualni poriv. Takođe se proizvodi kod žena u nadbubrežnim žlezdama i jajnicima podiže seksualni nagon, jača kosti i mišiće.

Studija navodi da je nuspojava povećanja testosterona istovremeno i bolje raspoloženje i pamćenje, pa čak i smanjenje stresa, nervoze ili treme.

Prethodna istraživanja soka nara otkrila su da je taj napitak bogat antioksidansima koji mogu pomoći u obrani od bolesti srca koji podstiče cirkulaciju.

Ova supernamirnica takođe pomaže u borbi protiv različitih oblika raka, ublažava simptome osteoartritisa, iritaciju želuca, pa čak i konjunktivitis.

Najnovija su istraživanja pokazala da je nivo testosterona kod ispitanika koji su pili sok od šipka rasla između 16 posto i 30 posto, a krvni je pritisak padao. Zabeleženo je više pozitivnih, a manje negativnih emocija.

Izvor: Opusteno.rs